מדוע הורדת סרטים מהאינטרנט אסורה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/07/13 16:17 ג באב התשעג

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב!

אני תהיתי הרבה זמן מדוע הורדת שירים וסרטים מהאינטרנט אסורה, כי הרי ישנם אלפים של מקורות ואתרים שהסרט או המשחק או השיר או כל דבר אחר פתוח להורדה בחינם. אינני מבין מדוע זה גזל הרי הבעלים בטוח התייאש מכך כי הוא יודע שיש עשרות אתרים שהמוצר שלו בחינם שם, ובנוסף לכך אם אני מוריד מגוי הוא אפילו לא יודע שאני גוזל כי אין מעקב אחרי ההורדות שלך, ולכן אין כאן חילול ה׳.

והרי המוצר של הגוי הוא בחזקת אבידה, והרי כתוב: ״מניין לאבידת הגוי שהיא מותרת? שנאמר לכל אבידת אחיך״ ולכן ליהודי אחר צריך להשיב את האבדה ולא לגוי.

יש שאומרים שאבדה כמו זו נחשבת ל״אבידה ששטפה הנהר״ שהרי אין בעל המוצר יכול להחזירה וניתן לקחת אותה.

ועוד תמיהה היתה לי, שהרי אם אין זה חוקי להוריד משחקים או כל דבר בעל זכויות יוצרים, מדוע מדינתנו לא סוגרת את האתרים הישראלים שקיימים בהם התכנים הללו?

הבעיה העיקרית היא הזכויות יוצרים.

אשמח אם כבוד הרב יסביר לי את הדבר.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש דברים שגם אם אפשר למצוא להם היתר - יש חשיבות לקיים אותם בהידור, כמו שמהדרים בכשרות מאכלים ובקיום מצוות, יש מקום להדר במצווה שלא לגנוב ולא לגזול.

בסופו של דבר היוצרים ניזוקים מכך ומבחינתי זה כל הענין.
יוצר שמוכן להעניק דברים בחינם - עושה זאת. לכן מבחינתי כל מי שלא מעניק בחינם - אין לי רשות לקחת ממנו נגד רצונו. מבחינתי זה גנבה או גזל.

ועיין
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=286241

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=228411