מאכל בשרי בתנור חלבי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 27/05/09 22:37 ד בסיון התשסט

שאלה

שלום רב

בביתינו תנור בעל שני תאים בשרי וחלבי.

הערב כשעה לאחר שסיימנו לאפות בתנור החלבי מאכל חלבי, הכנסנו בטעות מאכל פרווה בכלי בשרי לאפיה בתא התנור החלבי.

הכלי הבשרי לא היה בן יומו.

כמו כן התנור החלבי התלכלך במהלך אפיית המאכל החלבי מגבינה ברצפתו (לא היה מגע ישיר בין הכלי הבשרי ללכלוך זה)

רצינו לדעת מה דין הכלי, המאכל שבתוכו והתנור.

נשמח על תשובתך המהירה

בתודה וחג שמח

תשובה

שלום

הכלי מותר.
שהרי לא נגע בגבינה שנשפכה בתנור.
אמנם יש לכאורה לאסור משום ריחא וזיעה, אך במקרה כזה שנשפך כ"כ מעט בתנורים הגדולים שלנו, לא חוששים לזיעה, שהרי זיעת הגבינה לא נגעה בכלי, וק"ו לריחא(רמ"א). וגם אם יש ספק אם נגעה הזיעה בכלי, מותר שהרי בדבר שאינו נוזלי דנים את הריחא והזיעה כדרבנן, ובספק נגעה מותר (פת"ש) ומה עוד שאינו בן יומו.
וכתבו האחרונים שאין לחשוש שמא ניתז מעט מהגבינה עצמה על הקדירה, כי אנו מחזיקים אותה בכשרות (או"ה).

המאכל מותר.
לדעת הרמ"א הוא בחזקת בשרי דהיינו מותר לאכילה עם בשר, או לאחר חלב אך לא עם חלב. ולדעת השו"ע והש"ך (יש מחלוקת בדעת הש"ך אך נראה שכך הוא סובר) המאכל מותר לאכילה עם חלב ממש (בתנאי שהכלי היה נקי מבשר). ונהגו בזה כרמ"א חוץ ממקרה הצורך.

התנור מותר.
שלא חוששים שמא פלט הכלי מעט מטעם הבשר שבו לתנור אלא זה כשני קדירות הנוגעות זו בזו (ט"ז).
ובמיוחד לאור העובדה שהוא כלל לא בן יומו ולפיכך הבלוע בו פגום (גם לדעת הרמ"א שהחמיר בהשוואת נותן טעם לפגם לדין שאינו בן יומו, כאן מותר).

כל טוב