לשקר בשביל לעשות הפתעה לחבר

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/10/03 05:46 יג בתשרי התשסד

שאלה

ב"ה

שלום לכבוד הרב,

מה דעת הרב לגבי השאלה הזו:

א. האם מותר לשקר בשביל לעשות הפתעה לחבר? {שמשקרים לו כדי שהוא יגיע למקום מסוים ובאמת זה לא נכון, אלא עושים לו הפתעה}.

ב. ואם ילד נמצא לידי, והוא שומע שאני "עובד" על חבר שלי כדי לעשות לו מסיבת הפתעה, האם אז הדין שונה ? (שאם הילד לידי אז לא לשקר) ?

תודה רבה!!

תשובה

בס"ד

יש סיפור בגמרא על חכם אחד שאשתו היתה מבשלת לו כל פעם הפוך ממה שהוא היה מבקש.
היה מבקש אפונה - הית מבשלת לו פתיתים.
מבקש פתיתים - מבשלת אפונה.

לימים גדל בנו של אותו חכם ולמד את השיטה, יום אחד אביו אמר לו בקש מאמא שתבשל היום פתיתים. הבן התחכם וביקש אפונה, האמא בישלה, כמובן, פתיתים.

בשעת ארוחת הצהרים התפלא האב לקבל פתיתים כמו שביקש.
מה קרה לאמא? הוא שאל לבנו.

לא קרה לה כלום - הסביר הבן החכם. פשוט אמרתי לה הפוך.

נו. אומר האב. את הפטנט הזה גם אני מכיר. אבל על זה בדיוק נאמר "לימדו לשונם דבר שקר - העוה נלאו".

דהיינו, מי שמרגיל את עצמו לשקר, לבסוף הוא כל כך יתרגל לשקר עד שיקשה עליו לדבר אמת. הוא יתעייף מזה.

****

לכן - אם רוצים להפתיע מישהו - לא צריך לספר לו את כל האמת, אבל לא לשקר לו.

ובמקרה ויש ילד לידך שרואה איך "עובדים" על מישהו אחר - הבעיה היא חמורה בכפליים כי הוא ימשיך לעבוד בהיתר גם במקרים שלא התכוונת לכך.

בקיצור אם אתם רוצים להפתיע מישהו במסיבה - צריך להפעיל את יכולת התחכום הרבה הרבה יותר משחשבתם בתחילה.

בהצלחה