לשון הרע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/02/06 13:50 כג בשבט התשסו

שאלה

שלום רב

יש לי מספר שאלות:

1,האם מותר לשאול מלכתחילה על דרשה מסויימת של פלוני או על שיעור של רב מסויים?

2.אדם נמצא בחתונה ואי מקום לישב בסעודה אלא במקום שאנשים מדברים דיבורים אסורים האם מותר לילך לישב בחברתם?

3. לשון הרע שנתפרסם בעיתון, האם מותר לספרו לאחרים ואם מותר במה צריך להיזהר המספר דבר זה?

4.אדם רוצה לברר אצל חברו על שידוך ספציפי לביתו. האם הוא רשאי לברר אצל החבר, ומה מותר לברר וכן מה חשוב שהחבר יספר לו?

5. כיצד ינהג אדם שראה את חברו עובר עבירה? מה עליו לעשות?

תשובה

שלום וברכה
ראשית, יישר כוח על העיסוק והדיון בשאלות כה נכבדות.
א. הלכות לשון הרע מותנות הרבה מאוד במגמה ובהקשר. אם הכוונה היא סתם לדרוג רבנים וכדו', בוודאי שהדבר אסור. אם הכוונה היא לרכוש ידע, להחליט אם ללכת בפעם הבאה, להמשיך ולדון בתכנים וכדו' – הדבר מותר. כמובן בתנאים של החפץ חיים ובעיקר בהקפדה להיות ענייניים.
ב. השאלה היא מה האלטרנטיבות שלו. אם אין לו דרך אחרת ומקום לשבת הדבר מותר לו, וזה חלק מהלכות הנאה הבאה לו לאדם בעל כורחו. ברם, הוא צריך לעשות כל מאמץ שלא לשבת שם.
ג. זו שאלה בעייתית. מפשט גמרא עולה כי הדבר לכאורה מותר, אולם החפץ חיים האריך הרבה להוכיח שהדבר אסור. מבחינה מעשית נראה כי יש לנהוג בשאלה זו לאור שאלת ההקשר והמגמה. אם מדובר בעניינים ציבוריים, ובמגמות חיוביות – הדבר יותר מותר.
ד. מותר לו לברר כל דבר שהוא ענייני.
ה. השאלה לא ברורה.

כל טוב