לשון הרע בשידוכים

חדשות כיפה הרב שי פירון 20/12/01 16:59 ה בטבת התשסב

שאלה

בס"ד

רציתי לשאול את כבוד הרב: אם בחור מבקש לדעת איך הבחורה נראית ואם היא יפה או לא ועוד שאלות כאלה ,האם מותר לענות לו?

וכן אם בחור מבקש תמונה האם מותר לתת?

תשובה

ב"ה

שלום!

ראשית, מותר לברר על בחורה איך היא נראית וכו'. והרי גמרא מפורשת היא במסכת קידושין שאסור לאדם לקדש אישה עד שיראנה כדי שחלילה וחס לא תתגנה עליו והרי אמרה תורה: "ואהבת לרעך כמוך". לכן, הרצון שלך לברר איך נראית הבחורה איננו פסול. השאלה היא איזה משקל, איזה מקום תופס אצלך ענין היופי. יש להדגיש שהגמ' הזהירה אותנו ממצב שבו האישה "תתגנה על הבעל". הכוונה היא שאין דחיה כתוצאה מהמראה. נראה שההנחיה היא להמנע ממצב בו מראה של האישה דוחה את האיש וכן להיפך. אבל, הרצון באישה יפה במובן האובייקטיבי של ההגדרה "יפה" - (למרות שעל טעם וריח וכו') צריך להבחן בעומק: מהיכן הוא נובע? למה?
אני לא רואה איסור בלהסתכל בתמונתה של הבת לפני המפגש אף שכשלעצמי אני חש באי נוחות כלפי הצעה זו. האם מפגש בלתי אמצעי לא יכול לגלות מה שלא ניתן לראות בתמונה שצולמה באירוע חגיגי? האם מבע של טוב, הבעות פנים הנצפות במהלך שיחה לא מעידות כאלף עדים על יופיו של האדם?
סוף דבר: איסור אין כאן. אבל נכון שתבחן בתוכך אם נובע ממקומות של קדושה וטהרה, ונכון שתיתן אמון בחבריך המספרים לך על איכותה ומעלותיה של הבת.

בברכה,

שי