לראות דברים נכון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/01/12 23:33 כט בטבת התשעב

שאלה

שלום רב

אני מנסה תמיד להבין משהו לא ברור בדת היהודית, האמונה

האם אנשים דתיים או הנראים כמו דתיים או עוטים מסכת דתיים באמת מאמינים באמונה שלמה בערכי היהדות או שמה מכופפים את האמונה והמצוות מטעמי נוחות

הסוגיה של היום היא נניח שישנה מורה דתייה שגרה בישוב יהודי דתי שומרת מצוות ונניח שהיא מלמדת לבגרויות

האם לאותה מורה מותר על פי ההלכה לגלות את תשובות המבחן לתלמידיה על מנת שיצליחו.

מצד אחד יש ואהבתה לרעך כמוך והאהבה מחייבת עזרה מצד שני ישנו מעשה של הונאה ורמיה של הממסד

האם על המורה לגלות לתלמידים את התשובות על מנת שיצליחו או לתת להם להתמודד עם המבחן לבדם

האמור יכול להיות גם הסמכה לרבנות או לכל דבר אחר המחייב עמידה בדרישות שונות

תשובה

בס"ד
שלום רב,

קראתי את שאלתך, מצאתי שאלה גלויה ובתוכה נמצא כאב נסתר.

הפניה האמיתית שלך היא לקבל אישור לכאב שלך:
ביישוב דתי, יש מורה דתיה שמסייעת לתלמידים שלה להעתיק, זה נראה לי מעשה מקומם – מה דעתך?

לשאלה זו התשובה היא:

אתה ודאי צודק, המעשים הללו פסולים לחלוטין.
מכיוון שמדובר בדמות חינוכית שמשפיעה על אחרים יש בכך חילול ד'!

הכעס על הארוע שמקומם אותך מביא אותך להעצים את הדברים מעבר למה שהם באמת. אני מכיר ומבין את הדינמיקה הפנימית הזאת, אבל חשוב שנהיה מודעים לעצמנו, נדע מה בדיוק מרגיז אותנו, מה קשה לנו, ומה אנו מבטאים בדברנו.

למרות הכאב והכעס, אין להרחיב את הדברים מעבר למה שהם. לא לומר על המורה שהיא 'עושה עצמה דתיה', גם לא להאשים אותה שהיא 'מכופפת את האמונה לצרכיה'. בודאי לא להכליל בכך ציבור רחב יותר.
כל זה לגמרי לא נכון.

יש לומר שהיא נכשלה, לא עמדה בפיתוי היצר. (גם אתה לעיתים נכשל, גם אני נכשל, כל אחד בחטאים שלו) צריך לחפש דרך נכונה ויעילה לעורר אותה לתשובה ולקוות שהיא תעשה תשובה.