לקפל כביסה בשבת והלכות ברכות

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 07/07/02 19:31 כז בתמוז התשסב

שאלה

ב"ה

1. מדוע אסור לקפל כביסה בשבת? (איזה אב מלאכה)

האם מותר להכניס לארון כביסה מקפלת בשבת (אם לא מאיזה אב מלאכה נגזר האיסור?)

2. אם אכלתי פרי ולא בירכתי ברכה אחרונה וכעבור שעה אני רוצה לאכול עוד פרי. האם עלי לברך עליו או שפטרתי אותו בברכה על הפרי הקודם?

נוסף לכך, חכמים אמרו שריבוי ברכות אסור וזה בכלל ברכה שאינה צריכה. אזאם אני אוכלת פרי ואני יודעת (מקרה נוסף) שאני ארצה לאכול עוד חצי שעה עוד פרי, עלי לברך שוב על הפרי השני?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אסור לקפל כביסה בשבת מפני שזהו המשכו הישיר של
הכיבוס.וגם הוא הכנה משבת לחול.

דעי לך כי קיפול כביסה זוהי אומנות מיוחדת לשמירה על בגד נקי ומגוהץ.
לפיכך התירו חז"ל לקפל כביסה בסדר הקיפול הקודם רק בתנאים הבאים:
1-שיהיה הקיפול לשימוש לצורך שבת.
2-שיהיה בגד חדש.
3-שיהיה בגד לבן ולא צבעוני.
4-שאין לו בגד אחר.
5-הקיפול יעשה ע"י אדם אחד מבלי לשטוח אותו על שולחן.

לעומת זאת מותר לקפל:
1-כל בגד שלא במקום קיפולו הקודם.
2-בגד שאין קיפולו ניכר.כגון ניילון וגומי.
3-אם אין כוונה לקיפול(במשמעות של אומנות )ואין הקפדה איך לקפל.

להרחבה עייני בספר שמירת שבת כהילכתה פרק טו.

אם יש כביסה שעומדת ומקופלת וממילא צריך לפנותה -מותר לפנותה לתוך הארון.

2-ישנם שלושה מקרים הנקראים "הפסק אכילה,
א. נמלך(התחרט).
ב.שינוי מקום.
ג.בירך ברכה אחרונה.
כלומר אם יש אחד משלושת הדברים הנ"ל-צריך לברך שוב.

יש עיצה טובה שבשעה שאת מברכת תכווני:
1-לאכול בכל מקום בבית שאת נמצאת.
2-לפטור את כל הפירותשיביאו לפניך בהמשך.

בברכה,

עוזיאל