לקבל מתנה עם מוקצה בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/04/07 10:56 ב באייר התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום,

לפני כמה זמן בני דודים שלי נתנו לי מתנות בשבת, כשחלק מהמתנות היו מוקצה. יש לציין שבני דודים שלי הם דתיים וברור לי לחלוטין שהמתנות לא נקנו בשבת. השאלה שלי היא האם מותר לי להשתמש במתנות (כיון שניתנו בשבת)? האם יש הבדל בין מתנה שהיא מוקצה לבין מתנה שאיננה מוקצה?

(הם נתנו לי סוודר עם תווית החלפה ותגית, סבונים קשים-לא של שבת, ובושם)

אשמח מאוד אם כבוד הרב יסביר מה מותר ומה אסור בנתינת\קבלת מתנות בשבת.

בתודה, אריאלה.

תשובה

ב"ה

שלום.

אי אפשר לתת או לקבל מתנה בשבת אלא אם כן המתנה הוקנתה מראש מהנותן למקבל או שהמתנה ניתנת בהשאלה מהמקבל לנותן ורק במוצ"ש המקבל "קונה" את המתנה עבורו.
אם מדובר במתנה שמכילה "מוקצה" (מכשיר חשמלי,כסף וכדומה) אז גם אי אפשר לגעת באותו מוקצה . ואם הנותן נתן אז יש להניח את זה בצד ולא לגעת בזה כלל.

יש אפשרות שנותן המתנה יבקש לפני שבת מאדם אחר שירים את הספר ויזכה בו עבור מקבל המתנה וזה נחשב כאילו המקבל קיבל זאת לפני שבת ואם זה לא מוקצה אז הוא יכול להשתמש בזה בשבת קיבל את המתנה לפני שבת.

ואם המתנה "נסעה" בשבת עייני בתשובתי ב:https://www.kipa.co.il/ask/show/90400

שבת שלום.

.