לצחצח הנעלים בשבוע שחל בו תשעה באב

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 31/07/16 04:24 כה בתמוז התשעו

שאלה

****** אבי 31/07, שאלה 430 ******

שלום כבוד הרב,

כתוב בקיצור ש""ע, סימן תקנא - דיני שבוע שחל בו תשעה באב, סעיף י""ב: ""מותר לצחצח הנעלים בשבוע שחל בו תשעה באב, ואין לדמותו לכיבוס האסור. והוא הדין בימי אבלות, בנעלי גומי שמותרים לאבל. ואף למחמירים בזה, יש להקל על כל פנים בתוך שלשים, וכן בערב שבת חזון.""

להלן שאלתי.

1. האם שנאמר ""ואף למחמירים בזה, יש להקל על כל פנים בתוך שלשים, וכן בערב שבת חזון."" הכוונה דווקא למחמירים בימי אבלות או לשבוע שחל בו תשעה באב?

2. אם תאמר בתשובתך ל 1 שגם רלוונטי לשבוע שחל בו תשעה באב, מדוע כתוב שלמחמירים יש להקל בערבת שבת חזון, הרי שבת חזון אינה נמצאת בשבוע שחל בו תשעה באב, וממילא הדין להקל לצחצח הנעליים לא רלוונטי שם.

3. מה הכוונה ""יש להקל על כל פנים בתוך שלשים?"" איזה שלשים מדובר?

תודה,

אבי

תשובה

שלום
1. גם וגם
2. אולי כוונתו למה שכתב בסעיף י' שגם בעדות המזרח יש מחמירים שלא לכבס מראש חודש אב. ולכן אומר כאן שגם למחמירים שמתייחסים לצחצוח כמו כיבוס ואוסרים אותו מראש חודש, יכולים להקל בערב שבת חזון.
3. הכוונה לאבל, שגם אם הוא מחמיר שלא לצחצח בתוך שבעת ימי האבלות, לאחר מכן מותר למרות שהוא בתוך שלושים הימים מהפטירה, שגם בהם יש דיני אבלות מסוימים.
כל טוב