לעבור בין שתי נשים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 03/06/09 18:19 יא בסיון התשסט

שאלה

שלום וברכה!

מאז שאני ילדה אני יודעת שאסור לגבר לעבור בין שתי נשים, לאחרונה מישהי אמרה לי שגם לאישה אסור לעבור בין שני גברים. האם זהו דין או מנהג, וכן אשמח לדעת מה מקורו?

תודה רבה!

תשובה

שלום

הבעיה שגבר יעבור בין שתי נשים היא משום כשפים (גמ´ בפסחים).
כידוע, אין הנשים שלנו עסוקות בכשפים ברוך השם.

אמנם במדרש הזהר כתוב שיש בזה בעיה אחרת, אך איננו פוסקים הלכות מחייבות על פי הזהר אלא רק המלצות (חזו"א).

לכן, מותר כיום ללכת בין שתי נשים אם אין דרך נוחה אחרת.
ואם יש דרך נוחה, עדיף לעשות כדברי הזהר, אך רק בתנאי שהנשים לא יפגעו שכן הלבנת פנים דאורייתא דוחה את כל מנהגי החסידות.

לגבי עבירת אשה בין שני גברים, בקצור שו"ע כתב שלא לנהוג כך. אך גם זו, לא הלכה מחייבת אלא הנהגה ראויה, ואם זה מאריך את הדרך, מותר לה. וגם כאן, אם יפגעו הגברים או האשה, ודאי אין היתר לנהוג כמידת החסידות הזו.

כל טוב