לסלוח לחבר

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 22/06/09 21:24 ל בסיון התשסט

שאלה

שלום הרב.

ידוע כי הקב"ה לא סולח לאדם על עברה של בן אדם לחבירו עד שיבקש סליחה ממנו.אני היום משתדל כמה שיותר להמנע מלפגוע בחבר ,אך מאין לי שלא העלבתי מישהו בכל זאת ?. אני בטוח שהעלבתי חבר או שיש לו משהו נגדי.אך מאיפה לי לדעת מי זה אותו אדם?.איך אבקש ממנו סליחה?.

חלילה אני אצטרך לשלם על זה בדרכים כיאלו ואחרות כמו גיגולים או משהו בסגנון..

אולי יש פתרון אם יותר רבנים ידגשו את העניין כמה חשוב לסלוח לחבר גם אם הוא לא ביקש סליחה ,אל אף שאינו חייב לסלוח.

יכול להיות שאני טועה והרבה רבנים מדגשים כמה חשוב לסלוח לבן אדם גם אם הוא לא ביקש סליחה.אך לפחות במקום שאני גר לא שמעתי זאת.

אשמח אם הרב יגיב בעניין.

תודה.

תשובה

שלום

'ממדת הזהירות, שלא יהיה זהיר יותר מהצריך' (מסילת ישרים). אמנם יש צורך בבדיקת דרכינו, אך בנחת, ובלי פחד המחליש אותנו לבסוף.

אנו מצווים לשוב בתשובה לפני ד' כל חיינו.
החזרה בתשובה היא כללית ופרטית.
כללית- על כל האופי שלנו, להשיבו לרוממות התרבות האלוקית.
פרטית- על חטאים ספציפיים שאנו יודעים עליהם.

התשובה הכללית מכפרת על חטאים שאיננו יודעים עליהם, וזהו עומק בקשת הכפרה של הכהן הגדול בשם כלל ישראל ביום הכיפורים.

בשם האר"י נכתב שיש לומר לפני השינה שאתה סולח לכל מי שפגע בך.

אמנם, אין חובה לסלוח, ולעיתים אף אסור לסלוח, על עוול שנעשה לאדם. אך בדרך כלל, יש לשאוף לסליחה ולעבור על מידותינו כלפי חברינו, ורק אם החבר ממשיך בדרכו הרעה, אין לסלוח לו.

כל טוב