למה צריך להתפלל במנין

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 02/07/02 14:12 כב בתמוז התשסב

שאלה

שלום

למה אנחנו מתפללים במנין. הבנתי ש"אלוקים ניצב בעדת אל" - אבל מה הרעיון?? אני גם לא מבין למה אני לא יכול לבקש בלב, למה צריך להגיד בשפתיים.

שאלה נוספת היא על מה מבוססת האמונה היהודית. איך מוכיחים שהתורה לא הומצאה ע"י בשר ודם.

אודה לרב אם יוכל להפנות אותי לשספרים המתאימים.

תזכה למצות

תשובה

ב"ה

שלום וברכה,

1. אתה צודק בשאלתך. אכן אלוקים נוצר בעדת אל ואין הקב"ה מואס בתפילתם של הציבור ואפילו יש בתוך הציבור אנשים שחטאו – אעפ"כ אין הקב"ה מואס בתפילתם אלא שומע ומאזין ומקשיב לקול שוועתם ובקשתם יחד ע"י כל הציבור.

מלבד זה, ברוב עם הדרת מלך – אינו דומה ההתלהבות והתפילה של האדם בביתו והוא לבדו למצב שאדם מתפלל עם ההמון, עם הציבור ביחד, בלב אחד בקצב אחד.

2. אני מבין שאתה מתכוון לתפילת 18 ?

נפסקה ההלכה בשו"ע או"ח סימן ק"א : "לא יתפלל בליבו לבד, אלא מחתך הדברים בשפתיו".
כלומר, עיקר התפילה היא בכוונה. ותפילה ללא כוונה היא כגוף ללא נשמה.

בדרך כלל, תפילה בלבד היא דבר טוב. זה בא ממך, מעומק נשמתך. אתה נושא עמך את בקשתך בשתיקה. ואין שום איסור או מניעה לעשות כך.

אולם, בתפילת 18 לא מספיק התפילה בלב בלבד אלא צריך גם חיתוך בשפתיו (לא בקול) ע"מ לרכז עוד יותר את המחשבה שהרי מדובר ב 18 ברכות והאדם לעיתים יכול "ללכת לאיבוד" במהלך התפילה ומחשבותיו וליבו ישוטטו במקום אחר.

עיין בספר אמונות (2 כרכים) ובספר אל המקורות.

בברכה,

עוזיאל