למה מקבלים ברכות מרבנים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/03/02 13:40 כז באדר התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום.

האם ללכת ולבקש ברכות מצדיקים זה מנהג ראוי?

והרי דבר זה מעיד על חוסר ביטחון ב-ה'?

הרי כמו שאדם מבקש מצדיק ברכה, הוא יכול לבקש

מהקב"ה עצמו?

לכן מה ראוי לעשות?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

לבקש מה' זו עצה מאוד טובה, אולי היא הכי טובה. אבל אנו מבקשים מהצדיק שיתפלל ויבקש מה' כי לפעמים אנו מתביישים לבקש ישירות מה' כיון שאנחנו חושבים שאנחנו מלוכלכים בחטאים או בעצלות או בחוסר זכויות ותפילת הצדיק יותר עושה רושם. אבל ברור לחלוטין שעדיף להיות צדיק בעצמך.
יש מקרים שאנו מבקשים בעצמינו ומבקשים ישירות מה' – אין אנו מבקשים בזכות עצמינו אלא בזכות אחרים כדברי הגמרא (ברכות דף י/ב)
"אמר רבי יוחנן משום רבי יוסי בן זמרא כל התולה בזכות עצמו - תולין לו בזכות אחרים. וכל התולה בזכות אחרים - תולין לו בזכות עצמו. משה תלה בזכות אחרים שנאמר: "זכור לאברהם ליצחק ולישראל עבדיך" תלו לו בזכות עצמו שנאמר "ויאמר להשמידם לולי משה בחירו עמד בפרץ לפניו להשיב חמתו מהשחית". חזקיהו תלה בזכות עצמו דכתיב "זכר נא את אשר התהלכתי לפניך" תלו לו בזכות אחרים שנאמר "וגנותי אל העיר הזאת להושיעה למעני ולמען דוד עבדי".
לכן תמיד מזכירים בברכות זכות של אחרים "אברהם יצחק ויעקב" וכו' או זכות צדיקים וכד' או זכות אבות וכד'