למה מכים על הלב

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 10/10/02 20:04 ד בחשון התשסג

שאלה

בס"ד

לרב שלום!

האם יש מקור הלכתי להכאה על הלב בברכת 'סליחה' בשמונה עשרה?

תודה מראש,

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

להכות על הלב ב 18 זה נמהג שנהגו בו האשכנזים נראה לי כי הטעם הוא אותו טעם שמכים על הלב בוידוי.
אני מעתיק לך את דברי הרב יוסף חיים על ההכאה בוידוי.

בספר בן איש חי - הלכות שנה ראשונה - פרשת כי תשא :

" יכה בעת הודוי ביד ימין כפוף כאגרוף על הלב שהוא עומד בצד שמאל הכאות בנחת, ועל כל תיבה מן הודוי הכאה וכנזכר בשער הכונות.
וכבר ידוע דמקום הלב הוא תחת הדד בארבע או חמש אצבעות נמשך לצד פנים, וכל אדם יהיה נזהר להכות שם על הלב ולא כאותם המכים למעלה מן הדד או על הדד עצמו , דאין זה מקום הלב .

והטעם דמכה על הלב לפי הפשט להורות דהלב גרם לו כל אלו העונות, אך באמת אין עיקר הטעם אלא יש לזה טעם נסתר כפי הסוד כמפורש בדברי רבינו האר"י ז"ל בשער הכונות שעושה האדם בהכאה זו על הלב תיקון גדול:".

בברכה ,

עוזיאל