למה דווקא מצריים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/03/13 10:23 יא בניסן התשעג

שאלה

ב"ה

שלום רב,

פעם שמעתי ילד שואל רב: "למה ה' גרם לכך שבנ"י ירדו דווקא למצריים ולא למקום אחר".

את התשובה כבר לא שמעתי,

ואכן זוהי שאלה שלא חשבתי עליה כי תמיד קיבלתי את זה כמובן מאליו.. .

אז באמת- למה?

תודה

תשובה

שלום!

שאלת שאלה מעניינת מאוד.

יתכן לומר ש"מצריים" מסמלת את ה"מֵיצָרִים" - מלשון מקום צר ודחוק. בני ישראל היו במצרים כמו תינוק ברחם אימו, שצר וצפוף לו - עד שהוא מוכן לצאת לאור העולם. כך בני ישראל בצרות שהיו במצרים נצרפו והתגבשו לעם עד שעם ישראל נולד ביציאת מצרים.

בחסידות מייצגת "יציאת מצרים" גם את היציאה של כל אדם פרטי מהמיצרים הפרטיים שלו, מהדברים שמגבילים וחוסמים אותו.

מעניין שבאותו זמן היו בעולם שני אימפריות מרכזיות - אימפריית מצרים ואימפריית הצפון, בבל-אשור.

המצרים מייצגים את ההגבלה והקטנות, המתאימה לגלות הראשונה של עם ישראל, לפני שיצא להם פרסום בעולם, בתהליך הלידה שלהם.

בבל-אשור לעומת זאת מייצגת את הבלבול (בבל) המגיע מהחיפוש אחרי האושר (אשור), ולכן הם נמצאים בצפון, המיצג גם את העושר הגשמי (הרוצה להעשיר-יצפין). גלות זאת מתאימה יותר לגלות של עם שכבר עומד על הרגליים ומחפש את מקומו בעולם. היא מתאימה יותר למה שעובר על אדם בוגר ובשל. היא הבלבול של ימינו, של הבלבול בתרבות המערב, והחיפוש האינסופי אחרי סיפוק ואושר.

שנזכה בקרוב ל"ובאו האובדים מארץ אשור והנידחים מארץ מצריים והשתחוו לה´ בהר הקודש בירושלים"!