ללחוץ על אדם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/11/09 11:14 יט בחשון התשע

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לשאול מה התורה אומרת על לחץ על אדם שהוא לחוץ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
התורה, על פי שמה, נותנת הוראה. היא מדריכה את האדם ללכת בדרכי נועם: "דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום".
לכן מלבד מה שהתורה מצווה בפרוש על גמילות חסדים ורגישות לזולת (השבת אבידה, לא תיטור, לא תלך רכיל בעמך - לא תעמוד על דם רעך וכד') יש גם צווים כלליים "ועשית הישר והטוב"; "תלך בדרך טובים".
מפסוקים אלו למדו חז"ל והפרשנים שאדם מישראל צריך לנהוג תמיד בזהירות ורגישות כלפי זולתו, להיטיב אתו ולמנוע ממנו נזקים חומריים ורוחניים. בתוך אלו נמצאת גם החובה להיות רגיש למצבי לחץ של הזולת ולהקל עליו ככל שניתן.
כיום ידוע שלחץ מביא למחלות שונות ומסוכנות כך שודאי עניין זה נכנס גם למצוות "לא תעמוד על דם רעך".