לימוד תורה ותלמוד באקדמיה או בישיבה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/09/13 06:56 ט בתשרי התשעד

שאלה

שלום רב,

לפני כשנה חזרתי בתשובה.

והתחלתי ללמוד.

בנתיים קראתי את התורה, ואני צופה בשיעורים בערוץ מאיר של מכון מאיר.

וזה הלימוד שלי

אני חייב לזרז את לימוד התורה והתלמוד.

אני מחפש מסגרת לימודים אינטנסיבית, ולא ללמוד "באוויר".

לצפות בשיעורים בערוץ מאיר זה נחמד אבל זה קצת לימודים באויר.

אשמח אם תוכל לתת לי דעתך לגבי הלימודים באוניברסיטת בר אילן.

http://talmud.biu.ac.il/

יש שמה פקולטה לתלמוד.

מאחר ויש לי תואר ראשון אני אוכל ללמוד לתואר שני.

אני חושש, שלימודים בישיבה או בכולל עלולים להיות לא אינטרסיבים ולא יעילים מספיק, אני לא רוצה לימוד איטיים והתפלספויות.

אלא לימוד יעיל ומסודר שהמטרה היא לצבור חוכמה.

יחד עם זאת ,אסור לי ללמוד מהר מידי כי אחרת אני אפרש את הדברים לא נכון.תחיל עם ספר התניא ובפרט פניני התניא שקבלתי המלצה חמה מחב"ד, ואני נוטה לאמץ את זה.

אשמח לשמוע את דעתכם והיעוץ שלכם ללימוד תורה יעיל ומסודר.

בברכה שנה טובה וגמר חתימה טובה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אתה מבקש לימוד יעיל ומסודר, אתה מעוניין לצבור חכמה.
אתה רוצה לגדול בקודש, זו שאיפה נפלאה!
אבל אוניברסיטה אינה מקום לגדול בקודש. אפילו לא ב-'בר אילן'.
באוניברסיטה אין כל מחויבות כלפי הלימוד. העקרון האקדמי אומר שההשכלה היא ערך עצמי ואין לה שום קשר לעמדות האישיות של המלמד והלומד, זהו 'החופש האקדמי'.
המלמד אסלאם באקדמיה לא מתחיב שהקוראן אמיתי, באותה מידה המלמד תנ"ך או תלמוד באקדמיה לא מחויב כלפיהם.
כל הלימודים באקדמיה זהים וכפופים לביקורת נוקבת – לומדים את תורת אריסטו ואת תורת משה (רבנו) באותם כלים ובאותו יחס.

ההפך הוא בישיבה: מי שלומד על נטילת ידיים מתחייב ליטול ידיים ומי שלומד הלכות שבת מתחייב לשמור שבת.
בישיבה אתה לומד תורה עם רב שרואה בתורה את דבר ד'! הרב מחויב כלפי התורה, לקיים אותה ולהיות דוגמה אישית עבורך, להיות מופת של מידות ומעשים טובים.
הרב לא מבקש להשכיל אותך אלא להביא אותך לאהבת תורה ויראת שמים – מתוך האמונה והדבקות האישית שלו בערכים אלו. בבית המדרש אתה לומד תורה עם הרב שלך וגם מתפלל אתו.

יותר מכך, בלימוד תורה אצל רבנים ראויים, אתה מבין שהעקר איננו צבירת החכמה אלא התגדלות במידות ובמעשים טובים, התעלות בקדושה.
בשונה ממתמטיקה או היסטוריה - השגים תורניים לא נמדדים בידע, אלא בעשיה = "גדול הלימוד שמביא לידי מעשה".

לכן אם אתה חפץ באמת לגדול בקודש, אתה צריך ללמוד ב-'בית מדרש' (אם תחליט להיות סטודנט ב-'בר אילן' יש שם בית מדרש הגון וראוי שהוא לא שייך למסגרת האקדמית של האוניברסיטה) לשקוע בתורה למספר שעות ביום, בהדרכה ובדוגמה אישית של רבנים טובים שידריכו אותך לגדול בתורה בדרך שתביא אותך להשגים הרוחניים והמעשיים הראויים לצעיר מאמין.
אם אתה רוצה לגדול יותר ולזכות להיות תלמיד חכם עליך להחליט שמקומך בישיבה למספר שנים.

אתה צודק ברצון שלך להחכים לא רק בתלמוד אלא גם בחסידות, בתנ"ך ובאמונה. בכל אלו לא לימודים אקדמיים יעניקו לך את הצמיחה הראויה אלא רק לימודים במסגרות תורניות.

בברכה ובהצלחה!