לימוד תורה בעבר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/10/09 08:14 כח בתשרי התשע

שאלה

שלום!

איך למדו תורה לפני הגלות? הרי אז לא היה להם תלמוד ולא משנה ולא היו להם את הספרים שלנו יש היום. ואפילו אחרי הגלות גדולי ישראל הגיעו לרמות שאי אפשר לתאר. אני יודע שאז אנשים היו ברמה רוחנית הרבה יותר גבוהה אבל אני לא מסוגל לתאר לעצמי איך אנשים יכולים להגיע לרמה כזאת של ידע עצום דרך המחשבה וההתבוננות בלבד.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אנחנו מבחינים בין תורה שבכתב ותורה שבעל פה.
חכמי המשנה והתלמוד ידעו על פה את הדברים שלא כתובים בתורה. כל מה שכתוב היום במשנה ובשאר כתבי חז"ל מהתקופה ההיא, הכל נלמד ונזכר בעל פה.
דווקא משום כך היה כל החומר לנגדם בזמן הלימוד, לכן יכלו בתוך סוביה במסכת שבת לעורר שאלה שמקורה בדיני קרבנות...
באשר לענקי לימוד - לשמחתנו גם היום יושבים בתוכנו רבנים שיש להם ידע עצום בעל פה - אחד המפורסמים בכך הוא הרב עובדיה יוסף שליט"א (אפשר להתרשם מהמספר הרב של המקורות שהוא מצטט בתשובות שלו).
אבל גם אם אינך רואה עצמך בגודל הזה - יש הרבה מאוד, המון, אפשרויות בלימוד: גם בתחום וגם בסגנון.

תודה לא-ל, תורת ישראל גדולה ומקיפה, מעמיקה ורחבה, כל החפץ להשתתף בלימודה יכול למצוא את חלקו המיוחד ומיועד לו.