להוכיח את הר"מ שלי

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/11/02 20:26 ו בכסלו התשסג

שאלה

שלום!

לפעמים קורה לי שאני רואה שאבי או הר"מ שלי וכדומה לא מקיימים או עוברים על מצווה זו או אחרת. איך אני יכול להוכיח אותם מבלי שזה יהיה גאווה ומבלי שזה יפגע בהם?

תודה מראש,

אפי

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

מצוות תוכחה כתובה בויקרא פרק יט

(יז) לֹא תִשְׂנָא אֶת אָחִיךָ בִּלְבָבֶךָ הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ וְלֹא תִשָּׂא עָלָיו חֵטְא:

והסביר אותה הרמב"ן
" הנכון בעיני, כי "הוכח תוכיח", כמו והוכיח אברהם את אבימלך (בראשית כא כה). ויאמר הכתוב, אל תשנא את אחיך בלבבך בעשותו לך שלא כרצונך, אבל תוכיחנו מדוע ככה עשית עמדי, ולא תשא עליו חטא לכסות שנאתו בלבך ולא תגיד לו, כי בהוכיחך אותו יתנצל לך, או ישוב ויתודה על חטאו ותכפר לו. ואחרי כן יזהיר שלא תנקום ממנו ולא תטור בלבבך מה שעשה לך, כי יתכן שלא ישנא אותו אבל יזכור החטא בלבו, ולפיכך יזהירנו שימחה פשע אחיו וחטאתו מלבו. ואחרי כן יצוה שיאהב לו כמוהו: "

כלומר מטרת מצוות התוכחה היא לא לשמור דברים בבטן אלה " לשחרר " אותם.

כיצד יש להוכיח ושהדברים יתקבלו על האוזן?
על כך עונה הרמב"ם בהלכות דעות פרק ו הלכה ז

"הרואה חבירו שחטא או שהלך בדרך לא טובה מצוה להחזירו למוטב ולהודיעו שהוא חוטא על עצמו במעשיו הרעים שנאמר הוכח תוכיח את עמיתך, המוכיח את חבירו בין בדברים שבינו לבינו, בין בדברים שבינו לבין המקום, צריך להוכיחו בינו לבין עצמו, וידבר לו בנחת ובלשון רכה ויודיעו שאינו אומר לו אלא לטובתו להביאו לחיי העולם הבא, אם קיבל ממנו מוטב ואם לאו יוכיחנו פעם שניה ושלישית, וכן תמיד חייב אדם להוכיחו עד שיכהו החוטא ויאמר לו איני שומע, וכל שאפשר בידו למחות ואינו מוחה הוא נתפש בעון אלו כיון שאפשר לו למחות בהם."

כלומר יש להוכיח:
1)בינו לבין עצמו-לא בפני אנשים.
2)בנחת.
3)בלשון רכה.
4)שיהיה ברור שההוכחה היא אמיתית ולא מתוך אינטרס .

על כן עצתי לך ,
ראשית בדוק בעצמך האם באמת הרב לא נהג נכון.
אח"כ מצא את ההזדמנות הנכונה לשוחח איתו על כך
אל תתבייש לשוחח איתו -זו מצווה.

בהצלחה .

עוזיאל