לא תונו איש את אחיו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/03/12 16:12 כ באדר התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב.

הבנתי משאלה קודמת שיש איסור (לא תונו איש את אחיו) שאתה לא יכול לקנות ממישהו חפץ במחיר זול מאוד כאשר המוכר לא מודע למחיר חפץ. [https://www.kipa.co.il/ask/personal.asp?id=262929]

השאלה שלי עכשיו היא כזו,

מה בדבר חפץ שהמוכר והקונה מעריכים בסכום מסוים.

לאחר הקניה , הקונה גילה שהחפץ שווה פי כמה יותר מהמחיר ששילם (וגם שיאר).

האם הקונה צריך להשלים למוכר את המחיר המלא שגילה בקשר לחפץ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כותב הרמב"ם בהלכות מכירה פרק יב הלכה א:
"אסור למוכר או לקונה להונות את חבירו שנאמר וכי תמכרו ממכר לעמיתך או קנה מיד עמיתך אל תונו..."
ומסיים הרמב"ם את דבריו: "ובין שהונה במזיד בין שלא ידע שיש במכר זה הונייה חייב לשלם".

מכאן שגם אם 'לא ידע' ולא היתה כוונה להונות, ורק מאוחר התברר שהחפץ נמכר בערך שונה בהרבה (שישית ומעלה) ממחירו, זו הונאה.

דין הונאה אומר שאם מדובר בהפרש של שישית צריך לשלם את הפער, אם מדובר ביותר משישית המכר בטל: הסחורה חוזרת למוכר, והכסף חוזר לקונה.