כתיבת שלום בדפי פירמה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 20/05/02 13:59 ט בסיון התשסב

שאלה

בדפי פירמה של מוסדות שונים ובכללם בתי ספר מופיע הפסוק:"דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום". ברצוני לשאול:

1. האם דף כזה צריך גניזה (ואם כן- האם בגלל שזה פסוק, או בגלל שמו של ה' שמופיע שם)?

2. האם לכתחילה עדיף שלא להדפיס דפים כאלו עם פסוקים, אמרות חז"ל וכו' (כיוון שיש חשש שאנשים יזרקו אותם)?

תשובה

ב"ה ה' מנחם-אב תשס"ב

1.מעיקר הדין רק כתבי קדש שנכתבו על קלף ויש בהם את שם ה' חייבים גניזה, היום נהגו לגנוז כל דף שיש בו דברי תורה כמו דפי פרשת שבוע, חוברות מאמרים וכיו"ב. אם כתבו פסוק אחד על מנת ליפות דף של פירמה, אין צורך לגנוז, וכן הזמנות של חתונות שמוסיפים בהם פסוקים אין צורך לגנזם, ואין צורך לחתוך את הפסוק, כיון שהפסוק טפל לגוף הכתב. בדרך כלל במקומות אלו שם ה' אינו כתוב בצורה מלאה ולכן אין צריך לגנזם.

2. כיון שאין צורך בגניזה אין צורך להמנע מלהשתמש בפסוקים, וכך נהגו ליפות הזמנות ושאר נירות בפסוקים, אלא שיש ליזהר שלא לכתוב את שם ה' בצורה מלאה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת