כשרות של תרופה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 14/05/09 16:27 כ באייר התשסט

שאלה

שלום קניתי כדורים שלוקחים אותם בקביעות כל יום הכדורים הם טבעיים הבעיה היא שהם מכילים אבקת חלב נוכרי וגם ההשגחה של זה לא מוכרת בהשגחת הרב אהרנברג ובאישור הרבנות הראשית לישראל אני מקפידה לא לאכול חלב נוכרי וגם מכשרות של רבנים מסוימים האם מותר לי ליטול את התרופה (אני חייבת לציין שלא יקרה כלום אם אני לא יטול אותם הם אמורים רק להקל עלי בשעת הווסת ומאוד קשה לי להסתדר בלעדיהם ) ויש תרופה דומה אך היא יכולה להזיק לי ואני מעדיפה שלא.. תודה

תשובה

שלום

חז"ל אסרו חלב נכרי שמא עירב בו הגוי חלב טמא.
יש מהאחרונים שכתבו שממקום ידוע שיפסיד הרבה אם ישקר, מותר לשתות חלב נכרי, שהרי לא ישקר ויגיד שזה מפרה כשזה מבהמה טמאה, וזה כמשגיח כשרות.
ואף האוסרים בנ"ל, יש הרבה מהם שמתירים באבקת חלב, שכן כתב המגן אברהם שאבקה ניתן לעשות רק מחלב פרה. אמנם היום אפשר גם מחלב טמא, אך זה קשה יותר.

לכן יש מקום גדול להתיר שימוש באבקת חלב נכרי, וגם השותים חלב נכרי ממש יש להם על מי לסמוך.

חלק מחכמי הסוד כתבו טעמים אחרים להמנע מחלב נכרי, אך זו מידת חסידות ולא הלכה.

לסיכום-
מותר לשתות אבקת חלב נכרי.
מעיקר הדין השותה חלב נכרי ממש יש לו על מי שיסמוך.
מנהג חסידות לחזר אחר חלב ישראל.

אמנם, בשעת הצורך ודאי מותרת אבקת חלב נכרי בעלת אישור מהרבנות הראשית בחברה שאינה ידועה, או אפילו בלי אישור, אם זו חברה ידועה.
חלב נכרי ממש בשעת הצורך, יש שהקלו ויש שהחמירו להתאמץ למצוא חלב ישראל גם אם זה הרבה טרחה. עניות דעתי להקל גם בזה.

הקלה בשעת הוסת היא שעת הצורך, ומותר לכתחילה לשתות אבקת חלב נכרי.

עוד סיבה להקל בכדורים- הם עם טעם מר, ועל כן לפי הרבה פוסקים אין להם כלל דיני אוכל.

כל טוב