כשרות סיר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/01/13 08:53 יא בשבט התשעג

שאלה

השלום והברכה

בישלתי מרק שלהערכתי היה רותח והוכנסה לתוך הסיר, שלא על ידי, כפית טריפה (!).

מה דין הסיר? מה דין המצקת ששרתה בתוכו?

תודה רבה,

מוריה

תשובה

שלום לך!

אם השתמשו בכפית ב-24 השעות הקודמות לפני שהוכנסה בדבר רותח {יד סולדת בו} (=בת יומה) - אם יש בתבשיל פי שישים מחלק הכפית שהוכנס לסיר - התבשיל והסיר מותרים.
אם אין פי 60 - התבשיל אסור והסיר צריך הגעלה.

אם לא השתמשו בכפית ברותח ב-24 השעות האחרונות - גם אם אין פי 60 בתבשיל - התבשיל והסיר מותרים.

אבל כדאי להזדרז להגעיל את הכפית, כדי שלא יווצר עוד מכשול.

הרבה פעמים לא מגעילים כי חושבים שזה מסובך, אבל זה ממש תהליך פשוט וביתי.

[אז איך מגעילים? ]

לוקחים סיר, מכניסים בו מים (עדיף עם קצת חומר עם טעם פגום, כמו טיפת סבון וכדומה) ומדליקים את האש. כאשר המים רותחים בבועות גדולות - מכניסים את הדברים הצריכים הגעלה לתוך המים.
לא חייבים להכניס בבת אחת את כל הכלי, אם לדוגמא זה מצקת ארוכה - אפשר להכניס חצי ואחר כך את החצי השני.
צריך לשים לב שבזמן שמכניסים את הכלי למים עדיין המים רותחים ומבעבעים (בגלל שהכלי קר הוא מוריד מעט את הטמפרטורה של המים בהתחלה).

[מה עושים אם אנחנו רוצים להגעיל סיר? ]

גם זה לא מסובך. ממלאים את הסיר שצריך הגעלה במים (עם כמה טיפות סבון), מדליקים את האש ומחכים שהמים ירתחו ויגלשו.

אחרי ההגעלה הכלי כשר (עכשיו הוא פרווה. אפשר להחליט שהוא יהיה מעכשיו בשרי או חלבי. אבל אם עד היום הוא היה בשרי או חלבי - מומלץ שלא להחליף את הייעוד שלו, כדי שלא להתבלבל וליצור שוב בעיות...).

בהצלחה!