כשרות במשפחתון חילוני

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/04/12 20:36 יב בניסן התשעב

שאלה

חג שמח,

אני עושה השנה שירות לאומי במשפחתון חילוני.

המשפחתון פועל במסגרת "כפר ילדים", חילוני גם הוא, אך המטבח המרכזי (המספק ארוחות צהריים ואת הפרודוקטים (חלב,לחם,גבינות,חומוס..)) כשר.

את ארוחות הערב מבשל כל משפחתון בנפרד, כאשר אצלי כללי הכשרות שאותם מכתיב משרד החינוך,לא ממש מתקיימים.

יש הפרדה במערכת הצלחות והסכו"ם בין בשר לחלב, אך פה ההפרדה נגמרת.

סכינים חדות, סירים, מחבתות, תנורים וכו', הכל משותף.

משיחות רבות מתחילת השנה הבנתי פחות או יותר מה מותר ואסור לאכול במשפחתון. אך אני מעוניינת לחדש את העניין שוב,למקרה שאני מסתמכת על טעויות..

מתוקף היותי ספרדיה, מה אני אמורה לנהוג לגבי התנור אם בדר"כ מה שעושים בו, רק מחממים את האוכל (על 50-100 מעלות)?! האם יש דרך לאכול ממנו (אם מפעילים אותו למספר דקות עד החום הכי גבוה), או כל מה שמחממים, מבשלים וכו'-אסור?!

סלט ירקות (ללא בצל), שחתכו בסכין שהיא טרפה, אך נקיה, מותר?!

והאם אני יכולה לאכול מהממרחים השונים שמסופקים מהמטבח המרכזי,אחרי שהכניסו אליהם סכינים שלא בטוח שנשמרה בהם במאה אחוז ההפרדה?

תודה רבה, וחג שמח וממלא.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

צריך לעשות הבחנה ברורה בין צונן ובין חם.
מה שהוא חם, אפילו אם זה חימום ולא בישול, אבל חימום שמגיע למצב שאי אפשר לגעת באוכל (יד סולדת).
כמו כן מה שהוא חריף - יש דין 'בליעה' בכלים, לכן כאשר בנסיבות כאלה מערבבים כלים של בשר וחלב, כל האוכל החם נחשב טרף.
אבל אם מדובר באוכל צונן - לא מגיע לטמרפטורה שהיד סולדת (ולא אוכל חריף) אז אין דין בליעה בכלים.
לכן את יכולה לאכול בסכין, מזלג צלחת כוס שאינם כשרים כאשר האוכל כולו צונן: ירקות טריים, פירות, מאכלי חלב.
כך אפשר בצלחת או כוס שאינם כשרים לשתות משקה קר או לאכול דגנים עם חלב וכד'
כמובן הדבר אינו רצוי ולעיתים עלול גם להכשיל אבל אם אין לך ברירה הדברים אפשריים.