כספי מעשר מכספי חתונה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 18/05/16 11:51 י באייר התשעו

שאלה

שלום וברכה !

בע"ה אנחנו מתחתנים חודש הבא,

רצינו לדעת קצת יותר על הלכות כספי מעשר מכספי חתונה

1.האם חובה לתת מכספי המתנות לפני שסגרנו את תשלום האירוע

או שרק אחרי שנשלם את האירוע ובמידה ויישאר אז מזה לתרום מעשר?

האם אפשר לתת מעשר לאחות?

2.לצערי גם לנו יש כרגע חוב בבנק השאלה אם צריך קודם כל לשלם לחוב ואחכ לתת מעשר?

תודה רבה.!!!

תשובה

שלום ומזל טוב
אני מצטט לכם תשובה של הרב אבינר בעניין -
שאלה: האם חייל חייב לתת מעשר כספים מהמשכורת שהוא מקבל מהצבא?
תשובה: יש אומרים שמעשר כספים הוא מן התורה ויש אומרים שהוא מדרבנן, אבל ההלכה היא שהוא מנהג (שו"ע יו"ד שלא פת"ש ס"ק יב), לכן החלוּת שלו תלויה אם האדם קיבל על עצמו או לא. זהו מנהג שמומלץ לכל אדם לקבל על עצמו כיוון שמטרתו לעזור לעניים ולרעבים. אך ראוי, ככל מנהג טוב, שאדם יקבל על עצמו בלי נדר, ויאמר: "הריני מקבל על עצמי, בקבלה חזקה כמו נדר, אך בלי נדר". אמנם אם החייל עני, אין הוא חייב במעשר דווקא, כי שיעור זה נקבע לבינוניים; על עשירים לתת יותר, ועל העניים פחות (ספר אהבת חסד לחפץ חיים). לכן חייל עני לא יתן עשרה אחוזים אלא כפי יכולתו. רק נוסיף שהמנהג מתייחס לכל כסף שמגיע לאדם: משכורת, ירושה, מציאה או מתנה.
לכן אם לא קיבלתם על עצמכם, אינכם חייבים, למרות שכמובן, זה ראוי מאוד, וגם אם כן, החיוב הוא לפי היכולת.
1. אפשר לקזז קודם את ההוצאות שאתם מוציאים על החתונה לפני שמחשבים את המעשר מהמתנות הכספיות שתקבלו (מחפצים שמקבלים, המנהג הוא לא להפריש).
אם האחות ענייה, אפשר כמובן לתת לה.
2. קודם כל לשלם חובות.