כללי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/11/11 22:13 א בכסלו התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

א. אומרים מי שמשנה שם קונה נפש חדשה, מה הכוונה?

איך זה מסתדר עם השם הקודם?

ב. האם שם האדם משפיע על אופי האדם?

אם כן באיזה מידה ואיך האופי יכול להשתנות

ג. האם אופי האדם דומה בכל הגלגולים

כלומר האם אופי זה הנשמה עצמה?

תודה מראש

תשובה

בס"ד
שלום רב,

במסורת היהודית לא מחליפים שם אלא רק מוסיפים שם. השם החדש לא נמחק - מתווסף אליו שם נוסף.
מסורת הוספת השם קשורה בהתמודדות עם סכנות בריאות - כאשר אדם חולה, מוסיפים לו שם כחלק מהמאמצים הרוחניים להשפיע על מצבו לטובה (שינוי השם מתווסף לתפילות, אמירת פרקי תהילים ולימוד לטובת החלמת החולה).

הרמב"ם מזכיר את שינוי השם כחלק מתהליך תשובה. שינוי השם בא להצביע על שינוי בדרכו של האדם בבחינת "השתניתי מאוד, שוב אינני האדם החוטא שהייתי בעבר".
מכאן שלא שינוי השם משפיע אלא ההפך - כאשר אדם עושה שינוי הוא מוסיף לכך גם שינוי שם כדי להמחיש (בעקר לעצמו) את השינוי שהוא עושה בחייו.

יש אנשים שהשם שלהם מאוד משמעותי עבורם. יש כאלה שמרגישים שהשם שלהם 'תוקע' אותם במצב מסויים שלא טוב להם והם היו רוצים לשנותו. במקרה כזה יש מקום לשינוי השם כחלק ממאמץ לחולל בכולך שינוי משמעותי לטובה.

באשר לשאלה אודות האופי של הנשמה. הרמב"ם ועוד רבים וטובים קובעים שיש לאדם קווי אופי שהם תכונתו הטבעית (אולי זה האופי של הנשמה?) אבל אלו לא המידות של האדם אלא הנטיות שלו. כל אדם יכול לכוון את עצמו - עם הנטיות הטבעיות שלו - לדרך הטוב או חלילה לדרך רעה, לעולם נשארת בידינו הבחירה החופשית ולכן גם האחריות למעשנו היא בידינו.