כללי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/03/13 21:37 טו בניסן התשעג

שאלה

1.יש מנהג לנשק את הציצית בקריאת שמע מתי שאומרים " וידבר ה' אל משה לאמור .. אז יש : ונתנו על ציצית הכנף , ועוד , מנשקים רק בשחרית או גם בערבית ומנחה , ואיפה מפסיקים לנשק ? , בשחרית מפסיקים לעד ולעולמי עולמים ? מה לגבי שאר התפלות עם יש ?

2.האם נכון לומר אני לא עושה את כול המצוות כי אני עדיין לא גיל 13 ?

3.ילד שבגיל 13 אילו שיעורי תורה לפי דעתך הוא יכול ליראות , האם אתה חושב שהרב אמנון יצחק זה טוב ?

4.הילד שלי בגיל 12 אחיו כול הזמן מנשקים אותו הוא מבקש שיפסיקו והם לא עושים זאת , האם מותר שימשיכו לנשקו ?

5. מה הטעם לפיאות ?

6.האם מותר תסלח לי על המילה להפליץ בצד בלי שאף אחד יראה זה נקרא עבירה על כבוד הבריות או לא ?

7.האם מותר לקרוא ספר באנגלית בשבת ?

8. האם מותר לילד ב13 להיות בקשר עם בת להיפגש איתה אבל לשמור נגיעה , אלה רק לצורך דיבורים ?

9. מה ההבדל בין בדץ לבין חתם סופר ?

10 .האם צריך לישון עם כיפה וציצית בלילה ?

11.מה עדיף לקנות תפילין רגילות או תפילין מהודרות , כיום תפילין רגילות עולות פחות ממהודרות ,אבל עיקר המצווה מהודרות אז מה בעצם עדיף ? יש לך המלצות אולי על אנשים שמוכרים והם יראי שמים ? , מה לגבי המפעל שבקריית שמונה של תפילין , אתה חושב שאפשר לקנות משם ?

12.אני עוזר להביא המון סידורים , צריך כול פעם שלוקחים סידור לנשק או שמנשקים על אחד וזהו ?

13. כיפה שנופלת צריך לנשק אותה ?

14. מה הזמן המוגבל של ברכה אחרונה לגבי שהכול , לדוגמה שתיתי קולה שכחתי לברך , אחרי 20 דקות נזכרתי לברך או לא ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. מנשקים הצצית רק בשחרית.

2. יש חובה לחנך ילדים לקיום מצוות עוד לפני שהם חייבים בהם. לכן מהזמן שילד מבין ומסוגל הוא מתחיל לקיים מצוות:
לברך על הלולב כבר מגיל 9 ועוד קודם
לצום ביום כיפור כבר מגיל 12
אבל יש מצוות שצריכות זהירות רבה ושמירה - לכן לא מקדימים אותם בהרבה לגיל 13 כמו הנחת תפילין.

3. כל אדם צריך ללמוד תורה לפי מה שהוא מבין ומה שהוא מרגיש - אם השעורים של הרב אמנון יצחק מחזקים אותך ביראת שמים וקיום תורה ומצוות אז הם טובים לך.

4. כל דבר צריך להיות במידה הנכונה. חיבוקים בין אחים צריכים להיות רק כשנפגשים או נפרדים - חלק מברכת 'שלום', אין מקום לחבק ולנשק כל הזמן. ודאי אסור לחבק ולנשק מישהו בכוח. אם הוא מבקש להפסיק חייבים להפסיק מיד, אחרת זו הצקה והטרדה.

5. הטעם לפיאות זה שיש איסור לגלח את אזור הרקות (צידי המצח לפני האוזניים). מן הדין אין חובה לגדל שער ארוך אלא רק לא לגלח ולא לקצץ את השער באזור הזה - לכן יש הרבה דתיים טובים שלא מגדלים פאות וזקן, אלא רק נזהרים שלא לגלח את האזור הזה.

6. זה לא עבירה על כבוד הבריות.

7. מותר לקרוא ספר באנגלית בשבת.

8. מותר להפגש ולדבר עם בת. אבל אם זה באופן קבוע (חברה) זה לא ראוי בגיל צעיר מפני שבהמשך הקשר מתהדק מאוד ואי אפשר לשמור נגיעה או שמתעוררים הרהורי עבירה ומהם צומחות תקלות.

9. יש בציבור החרדי מגזרים שונים ולכל אחד מערכת כשרות משלו: בד"ץ, חתם סופר, שארית ישראל, בעלז ועוד

10. ראוי לישון עם כיפה, אין צורך לישון עם ציצית בלילה.

11. קנית תפילין זה ענין חשוב מאוד ויקר. כדאי להתיעץ עם הרב של בית כנסת שלכם או אם מישהו קרוב שמבין בנושא. יש כל מני פרטים שצריך לשים לב אליהם, לא אוכל לסכם הכל בתשובה כאן.
כדי לקבל רושם - עיין בקישור הבא (זה פרסום מסחרי לכן תתעלם מהצד המסחרי - תתרשם רק מהפרטים שיש בקנית תפילין)http://www.soferstam.co.il/content.aspx?pageId=15