כלים לא טבולים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/05/10 12:06 ה בסיון התשע

שאלה

האם יש מקרה בו לאורח מותר לאכול/לשתות בכלים שאינם טבולים?

ומה עושים אם מציעים לי לאכול בבית שאני לא יודעת מה רמת הכשרות בו??

תודה רבה!

תשובה

ב"ה

שלום.

אם המקום שאת מוזמנת אליו הוא כשר אז אין כל בעיה ואפשר לסמוך . ואם המקום הוא לא כשר אז יש להתרחק משם ואם לא ידוע מה המצב אז יש לברר.
הבירור צריך להיעשות בעדינות ובמתיקות שפתיים ולא מתוך התרסה או גאווה או העלבה.

ואם לפי התשובה שאת מקבלת נראה לך שיש בעיה אז אם ניתן בקלות ובנועם לתקן את הבעיה כגון להציע להטביל כלים או להציע לברור את האורז - מה טוב ואם אי אפשר לתקן אז יש לאכול רק מה שאין איתו בעיה - הכל לפי העיניין .

ולגבי הכלים ראשית האם ודאי לך שהכלים לא טבולים?
ואם התשובה היא כן אז אפשר להשתמש בכלים חד פעמיים או בכלי חרסינה או כל כלי שהוא לא מתכת וזכוכית.

ומעל הכל כדאי לאמץ את מנהגם של נקיי הדעת הירושלמיים שאינם מסיבים לסעודה לפני שהם מבררים .[הבירור נעשה לפני הסעודה ]על מנת שלא לגרום למארח אי נעימות.

וכך כתוב בתלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף כג

["נקיי הדעת שבירושלים עושין: לא היו חותמין על השטר אלא אם כן יודעין מי חותם עמהן. ולא היו יושבין בדין אלא אם כן יודעין מי יושב עמהן, ולא היו נכנסין בסעודה אלא אם כן יודעין מי מסב עמהן. "

בתאבון...

עוזיאל אליהו,

.