כלב שגנב ארנק

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 28/04/02 12:00 טז באייר התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום

ביום העצמאות שחקתי במגרש הכדורסל במקום בו אני גר ושמתי את הארנק שלי בצד מאחורי הסל, תוך כדי משחק הגיע כלב של אחד מהאנשים שהיו במגרש.

הכלב בד"כ קשור והוא ידוע בתור כלב שלוקח חפצים.

הכלב לקח לי את הארנק הבעלים שלו ראו אתו לוקח את הארנק אבל לא הצליחו למנוע זאת ממנו, לאחר מכן חיפשתי את הארנק בכל האזור ולא מצאתי אותו בארנק היה סכום גדול של כסף ועוד מספר דברים שווי ערך,

האם בעל הכלב חייב לשלם?

תודה רבה

תשובה

ב"ה ט"ז תשרי תשס"ג

לאבנר מועדים לשמחה!

כלב שגונב ארנק חיובו משום "קרן" חיוב של חצי נזק שהוא קנס, כיום לא גובים דיני קנסות, אלא שאם הניזק תפס לא מוציאים מידו, ויש אומרים שהמזיק חייב בדיני שמים.

על הסכום שהיה בארנק על הניזק להשבע, כיון שהמזיק יוכל לטעון שהיה שם סכום מינימלי.

ולכן אם אתה רוצה לבקש מן המזיק את הכסף,והוא מאמין לך כמה היה שם, וירצה לשלם חיובו חצי נזק, אם תתפוס והוא יתבע אותך תצטרך להשבע כמה היה שם על מנת להוכיח שתפסת כדין, בדרך כלל לא נוטים להשביע כיום בגלל חומרת השבועה.

למרות שהכלב ידוע כגנב אין אפשרות ליצור שור מועד, כי צריך דיינים סמוכים על מנת ליצור שור מועד, ניתן ןלעיין בטור חושן משפט סימן שפ"ט.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת