כיכרות לחם ושקיות חלב בפתחי החנויות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 02/07/02 14:46 כב בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר לקחת כיכרות לחם המונחות מוקדם בבוקר בפתח החנות לפני פתיחתה, ולשלם מאוחר יותר?

תשובה

"עוד היום גדול לא עת האסף המקנה" - "אם שכירי יום אתם, לא שלמתם פעולת היום" (רש"י). "גנובתי יום וגנובתי לילה" - יעקב החמיר ושילם כל נזק מכספו.

א. מאד צריך להזהר ברכוש הזולת, ולא להקל ראש אפילו בפרוטה לקחת דבר שאינו שלו.

ב. במקרה שבעל המכולת נמצא, מותר לקחת סחורה מבחוץ, להכנס ולשלם.

ג. אם בעל החנות גילה דעתו, ולו פעם אחת, שהוא מסכים או אינו מסכים שיקחו את סחורתו וישלמו מאוחר יותר - יש לנהוג בהתאם לגילוי דעתו.

ד. כל עוד לא גילה בעל החנות את דעתו, גם אם מאוחר יותר יביע את הסכמתו - נכנסנו לסוגית "יאוש שלא מדעת", שלהלכה "לא הוי יאוש". לדעת התוס': כיון שבעת הלקיחה לא ידע בעל החנות על הלקיחה, אסור לקחת. אולם לדעת הש"ך (חו"מ שנט,ד): כיון שבעל מכולת אינו מעוניין בככרות הלחם עצמן, אלא בתמורתן, מותר לקחת ולשלם מאוחר יותר.

ה. יש והסחורה מוזמנת מראש ע"י הלקוחות הקבועים של החנות (למשל, חלות בערבי שבתות) - במקרים אלו אסור ללקוח שאינו קבוע לקחת סחורה מפתח החנות, בלי הסכמתו של בעל החנות, אפילו בתנאים הנ"ל.