כיבוד הורים

חדשות כיפה הרב שי פירון 29/12/01 20:04 יד בטבת התשסב

שאלה

שלום!

רציתי לדעת אם אפשר מבחינת ההלכה להעיר לאב או אם כמובן בשקט, בצורה מכובדת ומתאימה כאשר הם פוגעים בזולת (אפילו פגיעה קטנה) ולא שמים לב לכך.

בתודה מראש.

תשובה

ב"ה

שלום,

בפשטות, אין להעיר להורים משום שהדבר פוגע בבודם וגם אם במקרה הזה ההערה היא צודקת ונכונה, על ידי עצם ההערה נוצרת האוירה הקלוקלת שמותר להעיר להורים בכל מקרה ומזה צומחת מציאות קלוקלת שכולנו מורים היתר לעצמנו ומתייחסים להורים שלנו כאילו היו חברים שלנו.
בה בעת, מותר להקשות, לשאול בעדינות, לברר מתוך רצון ללמד באיזה אופן לנהוג.
לכן אפשר לשאול בעדינות: האם ההתייחסות כלפי פלוני נובעת כתוצאה מהתנהגותו הקלוקלת? מה עשה? האם מכאן ניתן ללמוד באיזה אופן להתנהג אליו בכלל? האם מכאן ללמוד איך להתנהג במצבים אחרים?
נוסח השאלה "מוכיח" בצורה עדינה או לחילופין יגלה לנו פרטים שלא ידענו שהם הרקע למעשה.
כל זה נכון אם את/ה מכירים את ההורים כמי שהארה כזו לא תגרור תגובה בסגנון: "חצוף, איך אתה מדבר" או כל הערה בסגנון. אם את/ה מרגיש שזה מוביל למשהוא רציני, לבירור, לתיקון, שאלו בעדינות ותזכו גם לעורר למידות נכונות ובה בעת - להמשיך בכיבוד אב ואם.

בברכה,

שי.

בשל עומס השאלות סליחה על העיכוב!