כיבוד אב ואם

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/11/12 22:41 ח בכסלו התשעג

שאלה

בס"ד

1-אם אבא שלי אומר לי לעשות משהו ואבא שלו אומר לי לעשות ההפך, מה לעשות?

2-ואם אבא שלי אומר לי לעשות משהו ואבא של אמא שלי אומר לי לעשות ההפך, מה לעשות?

תשובה

שלום!

מוזכר בגמרא שבכיבוד הורים אביו קודם לאימו, מפני ששניהם מחוייבים בכבודו. לפי זה נראה לי מסברא שכבוד סבו קודם לכבוד אביו, לפי ששניהם מחוייבים בכבודו (ואין זה משנה אם הוא אבי אביו או אבי אימו, שהרי הבעל מחוייב בכיבוד את חמיו).

וכמובן שהכל צריך להעשות בנועם, ואין מצווה נדחית מפני חברתה אלא אם אין אפשרות לקיים את שניהם.

גם ראוי לציין שמצוות כיבוד הורים היא בדברים הנוגעים לגופן, כמו שכותבת הגמרא: "מאכיל ומשקה, מלביש ומכסה, מכניס ומוציא", ולא בהוראות הקשורות לאופן ניהול החיים של הילדים (אומנם יש עניין של הכרת הטוב והנהגה ישרה).

לכן השאלה באופן כללי אינה לגבי הוראה שלא לעשות דבר שהשני מבקש, שהרי אין זה נוגע לגופו. אלא יש לשאול באופן ששואלת הגמרא, אם שניהם מבקשים בקשה (כגון "תביא לי כוס מים") - מי קודם?

תודה על שזיכית אותנו לעיין במצווה חשובה זו, תבורך!