יתגדל ויתקדש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/09/12 04:50 ז בתשרי התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

שמעתי שמותר ואף רצוי ללמוד לעילוי מישהו, זה ידעתי

אבל החידוש בשבילי שמותר ואף רצוי לעילוי נשמת מישהו

חי ולא מת, האם זה נכון?, תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כאשר משתמשים במושג "לעילוי נשמת" זה נשמע מוזר ותמוהה. מפני שהמושג "לעילוי נשמת" מיוחד לנפטרים.

אבל אם נשתמש במושג שמתאים לחיים "ללמוד תורה לזכות..." זה כבר נשמע מוכר.

אכן כאשר מבקשים שהלימוד יהיה לזכות החי יש לומר "לימוד זה יהיה לזכות (או לפרנסת או לרפואת...) פלוני בן פלוני\ת"

יש תופעה מוכרת וידועה לאפשרות של לימוד תורה לזכות אחרים: ההתקשרות של יששכר וזבולון.
האפשרות לזכות את הזולת בלימוד יכולה להועיל אפילו למי שבכלל לא יודע ללמוד:

בספר "שמירת הלשון" שער התורה פרק ו', כותב מרן ה"חפץ חיים", שנמצא בספרים הק', שאדם המחזיק לומדי תורה, אף על פי שהיה עם הארץ בעולם הזה, זוכה שלעתיד יידע גם הוא את התורה. והוא מוסיף לבאר זאת: "ובאמת דבר פשוט הוא, כיון שיש לו חלק בעצם שכר תורתו, וידוע דהתענוגים הגדולים שבגן עדן מתהווים מעצם רוחניות התורה, ממילא צריך לידע את התורה".

ועיין מאמר ארוך אודות הסכם יששכר וזבולון
http://www.shevanet.org.il/01/01-03.htm