יש לי ג'וקים בבית ובמדיח

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/07/02 07:30 ב באב התשסב

שאלה

1.בכיור שלנו יש הרבה נמלים ואני רוצה לעשות מדיח. האם מותר לי מבחינה הלכתית לשים את הכלים במדיח בלי להשגיח כלל אם יש נמלים על הכלי, ואז במדיח הם ימותו, או שאני צריך לקחת כלי כלי ולחפש עליו אם יש נמלים חיות? במקרה שאני רוצה לשטוף ידיים-האם ללכת לכיור אחר?

2.האם מותר לשים מדבירים לנמלים או להרוג ג'וק?

הרי "צער בעלי חיים - מן התורה"!

תשובה

ב"ה

משה שלום.

ראשית יישר כוח על זה שאתה עוזר בבית ומדיח כלים
אספר לך בדיחה:

מה ההבדל בין נשוי לרווק?
נשוי-מדיח כלים אחרי האוכל.
רווק- מדיח כלים לפני האוכל.

1-אתה לא חייב לשטוף את הכלים בכיור אתה יכול לשים אותם במדיח.וגם אם יש נמלים וג'וקים בתוך המדיח -
תותר להשתמש בכלים וזה לא נחשב ש"בשלת" בתוך הכלים נמלים וג'וקים ומה גם שיש חומר שנותן טעם לפגם.

2-מותר , מפני שזה ממזיקי האדם.ונפשו קצה בהם.
להרוג סתם בע"ח- בודאי שאסור כגון לתפוס חתולים בכדי לחתוך להם את הזנב כדי שיהיה לי ...מחזיק מפתחות.
ישנם סוגי מתקנים לתפיסת עכברים שלא הורגים מיד אלא,
גורמים לצער בעלי חיים אסור להשתמש בהם.

וכן לגבי פרחים לא לקטוף סתם כמו בשיר:
" אל תקטוף נערי,
יש פרחים שבני חלוף,
יש פרחים שעד אין סוף,
נשארים עם המנגינה"

אגב היהדות רואה כערך את ההיגיינה האישית והמרחבית של האדם. יש חשיבות לחיות בסביבה נקיה ומטופחת.
זה גם גורם לאדם רוחב לב לעבודת השם.

בברכה,

עוזיאל