יצחק ועשו

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 25/11/11 10:58 כח בחשון התשעב

שאלה

שלום רב!!

אשמח אם הרב יכול להסביר לי:

בחומש בראשית- מסופר לנו על הברכות שקיבלו עשו ויעקב.

ואני ממש לא מצליחה להבין- אם יצחק באמת רצה לברך את יעקב- מדוע זה היה ככה..כאילו למה העולם הולך בצורה הפוכה?

-אם מגיע ליעקב את הברכות- למה צריך לקבל אותם בדרך כזו? (של שקר והתחפשות לעשו?)

כלומר קיבלנו את הברכות רק בגלל השקר הזה?)

ועוד שאלה בנושא- עשו שחוזר מהשדה נאמר עליו שהוא היה עיף ואז מבקש לאכול- אז למה מצויין המילה עייף? הרי היה צריך להגיד שחזר רעב- ואז רוצה לאכול..ולא עיף- כי מעיף לא הינו מצפים שיהיה רעב אלא שירצה לישון..

ואשמח אם הרב יכול להמליץ לי על ספרים שאני יוכלה לקבל מהם מידע\הסברים על פרשות השבוע בחמש בראשית..(לצערי אני לא מכירה ספרים כאלה) ואני מחפשת משהו שאני יוכל להעשיר את הידע-ואצליח להבין מה רשום בספר->שלא יהיה קשה להבנה.:)

תודה רבה רבה רבה!

ה' יברך אותך!

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

אם הדברים היו מתרחשים כפי שצריך, עשיו היה צריך לומר לאביו שיעקב קנה את הבכורה ולו מגיעה הברכה,
אך הוא לא גילה זאת.

רבקה ראתה שעשיו רוצה לקבל את הברכות שלא בצדק דאגה שהברכות יגיעו ליעקב.

וכאן נשאלות שתי שאלות:
מדוע רבקה לא אמרה זאת ישירות ליצחק? על כך התיחסתי בתשובה אחרת, כאן:

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=256730

שאלה שניה, מדוע ה' סיבב שכך יתקבלו הברכות?

וההסבר לכך, שיצחק ורבקה היו חלוקים ביחס לעשיו, יצחק ידע שהוא לא צדיק גדול אבל סבר שאם הוא יהיה בחברתו של יעקב, ויהיה לעזר לו אז זה יביא ברכה גדולה, יצחק התיחס למציאות הפנימית והעתידית של עשיו וגזר מזה מסקנות להווה.

לעומת זאת התיחסותה של רבקה היתה יותר פרקטית וידעה שאם יעקב יהיה תלוי באוכל שעשיו מביא הביתה, המצב יהיה רע מאוד,
ולכן יעקב צריך לקבל גם את ברכת הארץ נוסף על הברכה הרוחנית שכבר היתה לו, ולכן יצחק היה צריך לברך את יעקב בברכות של שפע כלכלי, ואלו ידע שהוא יעקב היה מברכו ברוח.

וכך סיבב ה' שיצחק יברך את יעקב שחשב שהוא עשיו.

בברכה,

דני ארגמן