יעלה ויבוא בסעודה שלישית

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 17/07/02 09:06 ח באב התשסב

שאלה

א. אדם ששוכח לומר "יעלה ויבא.." בברכת המזון, מה עליו לעשות?

ב. בר"ח שחל בשבת, אם סיים אדם לאכול סעודה שלישית אחרי השקיעה, האם יאמר "יעלה ויבא" בברכת המזון?

תשובה

א. השוכח לומר "יעלה ויבוא" לדעת השו"ע ורוב הפוסקים, אומר בין הברכה השלישית לבין הרביעית: "ברוך שנתן ראשי חודשים לעמו ישראל לזכרון." לדעת המשנה-ברורה מברך בשם ובמלכות: "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם, אשר נתן ראשי חודשים לעמו ישראל לזכרון." כיון שזוהי ברכה קצרה, אינו מסיימה בברכה בשם ובמלכות.
אם נזכר לאחר ברכה רביעית, אינו חוזר, אלא משלים את ברהמ"ז.

ב. כמו בכל ראש-חודש, יש להזכיר "יעלה ויבוא" בברכת המזון, גם בסעודה שלישית. יש שממשיכים את הסעודה השלישית בכל שבת אל תוך הלילה. בשבת רגילה הם מכניסים עצמם למחלוקת אם יש לומר "רצה" בברהמ"ז, אולם המנהג הוא לומר, שהרי רשות ואף מצוה היא בידינו להוסיף מן החול אל קדושתה של השבת. אולם לגבי "יעלה ויבוא" הספק בעינו עומד, ובמקרה זה לא תבוא לעזרנו מצוות ההוספה מהחול אל הקודש, כיון שאין לראש-חודש תוספת. על כן בשבת זו יש להזהר לא להמשיך את הסעודה השלישית אל תוך הלילה. אם נמשכה אל תוך בין השמשות, על אף שזהו זמן של ספק, מכל מקום יאמר גם "רצה" וגם "יעלה ויבוא".