ייעוד האשה היהודיה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/12/05 15:11 ז בכסלו התשסו

שאלה

שלום ,

אני אשה דתיה אבל איני מבינה את ההתייחסות האמביוולנטית הקיימת במקורות היהודיים לגבי האשה. לדוגמא : "כל כבודה בת מלך פנימה " לעומת "אשת חיל" המתוארת כאשה סוחרת , שפרנסת בית על כתפיה והינה ידועה בשערים.

וכן "איש ואשה להחיות איש קודם " -מדוע ? הרי קיום המצוות הוא לצרוף את האיש שהוא במעלה רוחנית נמוך יותר מהאשה ?

ועוד ועוד.......

תשובה

שלום וברכה
שאלת היחס של התורה לנשים היא שאלה המקיפה 51% מהתורה, שהרי התורה ניתנה לבני אדם והנשים הן 51% מהאוכלוסייה. בוודאי שקשה מאוד להקיף אותה במסגרת תשובה קצרה זו.
אומר רק זאת: בפרק א של ספר בראשית מתוארת בריאת האיש והאישה בדיוק באותה צורה. שניהם מקבלים את אותו ייעוד ואותה ברכה, ולמעשה אין הבדל ביניהם. לעומת זאת, בפרק ב של ספר בראשית ההבדל ביניהם הוא תהומי – הם נבראים ממרכיבים אחרים ומכוונים לדברים אחרים.
מה הדבר מלמד ? הדבר מלמד כי זהו בדיוק היחס של התורה לסוגייה זו. מחד גיסא, השווה הכתוב אישה לאיש לכל עניינים שבתורה. מאידך גיסא, יש הבדלים מהותיים ביניהם. הסוגייה נעה אפוא בחיפוש אחר מציאת קו הגבול בין שני התחומים – היכן הוא עובר, ומה טיבו.
באמת היחס הוא מורכב, שכן יש צדדים שווים ביניהם ויש צדדים בהם הם כה שונים, והמצוות שונות, והתפקוד שונה וכן הלאה.

כל טוב