יום הדין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/05/12 01:59 י באייר התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב..

כששאול קרא לשמואל אחר מותו אצל המכשפה הזאת...הוא התעצבן כי הוא פחד שיום הדין הגיע..מה זאת אומרת?הוא מת הוא נתן כבר את הדין למעלה הוא יודע כבר מה עשה ומה לא עשה?מה לא?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך מתייחסת לגמרא מסכת חגיגה דף ד עמוד ב שם קובע רבי אלעזר שיש להתירא מיום הדין ומוכיח זאת בפרוש הפסוקים בשמואל:
"רבי אלעזר כי מטי להאי קרא בכי (שמואל א כח, טו) ויאמר שמואל אל שאול למה הרגזתני להעלות אותי.
ומה שמואל הצדיק היה מתיירא מן הדין אנו על אחת כמה וכמה.
שמואל מאי היא דכתיב (שמואל א כח, יג) ותאמר האשה אל שאול אלהים ראיתי עולים עולים תרי משמע חד שמואל ואידך דאזל שמואל ואתייה למשה בהדיה אמר ליה דלמא חס ושלום לדינא מתבעינא קום בהדאי דליכא מילתא דכתבת באורייתא דלא קיימתיה..."
(תרגום: הלך שמואל והביא את משה עמו, אמר לו אולי חס ושלום קוראים לי לדין, בוא עמי שאין דבר שכתבת בתורה ולא קיימתי)

אכן מתאור זה עולה שיש דין שאינו במיתת האדם אלא בתאריך מאוחר יותר שיהיה לקראת תחית המתים.
בשאלה "מה בדיוק יקרה בעתיד": ימות המשיח, עולם הבא ותחית המתים, רבו השיטות והדעות (עיין בשער הגמול של הרמב"ן שמביא שם את שיטתו ומחלוקתו על הרמב"ם) ואין לנו משנה סדורה ואחידה בנושא.