ט באב

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 16/07/02 11:19 ז באב התשסב

שאלה

שלום !

האם מותר לעבוד ב ט באב ?

האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים בנושא זה ?

אצלנו בעבודה לא נותנים חופש ביום הזה ומי שלא רוצה לעבוד צריך לקחת חופש על חשבונו.

תודה !

תשובה

ב"ה י' מנחם-אב תשס"ב

לחיים שלום!

לצערי ראיתי את שאלתך רק היום, אני מקוה שהצלחת לקבל תשובה לפני תשעה באב.

בכל אופן אכתוב לך את התשובה בנושא, נקוה שהיא לא תהיה למעשה, שבע"ה בשנה הבאה לא נצטרך לצום את "צום החמישי" כיון שיבנה בית המקדש.

במשנה במסכת פסחים מופיע שהיו מקומות שנהגו לעשות לעשות מלאכה בתשעה באב והיו מקומות שנהגו שלא לעשות.

המחבר בשולחן ערוך אורח חיים סימן תקנד סעיף כד פוסק:

כל העושה מלאכה בתשעה באב, אינו רואה סימן ברכה מאותה מלאכה.

ומוסיף המשנה ברורה בס"ק מט:

מט) כל העושה מלאכה וכו' - היינו אפילו במקום שנהגו לעשות ואפילו לאחר חצות ומשמע מגמרא דוקא כשקובע עצמו למלאכה ומסיח דעתו מהאבילות. וע"כ אף שמותר לישא וליתן אחר חצות לא ימשוך בעסקיו כדי שלא יסיח דעתו מן האבילות:

עולה שאפילו במקום שנהגו לעשות מלאכה מי שעושה מלאכה אינו רואה ממנה סימן ברכה, אלא שאם המלאכה היא כזו שאדם לא יסיח דעתו מן האבלות ניתן להקל.

ולכן לכתחילה רצוי שלא לעשות מלאכה, אם עבודתך היא כזו שאתה יכול שלא להסיח את דעתך מהאבילות בשעת הדחק ניתן להקל.
הלכה זו היא לכל העדות.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת