טוב ורע לפני חטא האדם

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/02/02 04:13 כט בשבט התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שליט"א שלום רב,

קודם כל רציתי לשבח את הרב על התאמצותו הרבה לענות על שאלות, ועל כך אודה לרב מאוד!

שאלתי היא,

ידוע שהאדם יכול להגיע לדרגה גבוהה ביותר בכך שיש לו יצר רע, כלומר שהיצר הרע הוא דבר הכרחי לאדם, שהרי בלעדיו היינו כמלאכים,

והרי מה היה לפני האדם הראשון? לא היה יצר רע עד שהאדם אכל מעץ הדעת, כלומר ראשית הבריאה הייתה בכוונה שלא יהיה יצר רע,

הייתכן להגיד שטוב שהאדם אכל מעץ הדעת?

כדי שיהיה טוב ורע,

שמעתי שיש מקור (רבינו חיים ויטאל) שאומר שהיה טוב ורע גם לפני החטא, לכן הדבר לא מובן לי,

אבקש מהרב שיסביר לי עניין זה.

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

לפני החטא של אדם הראשון גם כן היה "רע" שהרי היה נחש והוא היה רע בדרכו להחטיא את האשה והאדם.

ההבדל בין לפני החטא לאחריו הוא בכך שהרע היה ברור וניכר וידוע ומחוץ לאדם. אחרי החטא ותוך כדי היותו התערבבו הטוב והרע ולפעמים לא יודעים מה הוא מה.
כעת בכל דבר יש טוב ורע ואפילו בתורה יש טוב ורע, וכן באוכל האדם וכן בכל דבר. תפקיד האדם לברר ןלהפריד את הטוב מהרע ולהשתמש רק בטוב ובזה יתוקן חטא אדם הראשון.