חניך שגנב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/09/11 21:47 טו באלול התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב!

תודה רבה על התשובה שלך לגבי הלשנה או חינוך?.....אני מקוה שזה אפילו עזר לחלק מהקוראים אבל שכחתי לציין שאותו הילד שלקח את הסוכריה אינו חניך מתנועת עוז!ובגלל שהוא לא חניך פחדתי שזה גזל..... זה משנה את התשובה שנתת לי?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המעשה הוא גזל בין אם הילד חניך או לא חניך. לכן צריכה להיות תגובה בכל מקרה.

בתשובה שלי https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=251822
התכוונתי להדגיש שהרבה יותר חשוב לסייע לרוח של הילד מאשר לדאוג לחומריות.
יותר ממה שאנו צריכים להיות מוטרדים מכך שנגזלה סוכריה אנחנו צריכים להיות מוטרדים מכך שיש כאן מישהו שמסוגל לעשות זאת.
השאלה צריכה להתמקד בגונב ולא בגנבה. תמיד תהיה לנגד עינינו דאגה למצבו הרוחני של הזולת.
לכן אין זה משנה אם הוא חניך או שכן או תושב - כל עוד את יכולה לעשות משהו לגביו כדי לעורר אותו לתיקון - זה הדבר החשוב ביותר.
צריך ללמוד את הרקע של הילד, חשוב לפעול בצורה שתעורר בו את הטוב שבו ולא לגרום לו סתם קשיים וסבל.
באשר לסוכריה, דין פרוטה כדין מאה - גם זלזול בגזלה משדר זלזול בחומרת המעשה. לכן יש מקום לדרוש ממנו להשיב את הגזלה כחלק מההשפעה לתיקון, אלא אם כן זה נתפס כמשהו מגוחך.