חליצת פקק בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 17:32 ז באב התשסב

שאלה

לאחרונה נפוץ חולץ-פקקים פנאומטי - נועצים צינורית אל תוך הבקבוק דרך הפקק, מזרימים אויר אל תוך הבקבוק, ומכוח הלחץ נשלף הפקק. האם פעולה זו מותרת בשבת?

תשובה

שתי פנים לשאלה זו: האם שליפת הפקק דינה כנקיבת כלי, שהיא אסורה (שו"ע או"ח שיד,א-ב)? והאם הזרמת האויר היא כניפוח כדור או כרית? והתשובה הינה:

א. פקק שרגילים להכניסו ולהוציאו אין דינו כסתימה קבועה שאסור לפותחה. בעל חיי-אדם פסק שמותר לנקוב את המגופה (=פקק) הסוגרת בקבוקים, ואפילו באמצעות כלי המתוקן לכך או בסכין.

ב. בניפוח כדור או כרית לא עצם הניפוח הוא האסור, אלא תקיעת הפקק בפיהם היא האסורה, ככל כלי שכדי להביאו לידי שימוש יש לתקוע בו יתדות או מסמרים (כדין מטה של פרקים ב-שו"ע או"ח שיג,ו,). משום כך מותר לנפח בלון, אך בתנאי שלא יקשרו את פיו. במקרה שלנו רק מזרימים אויר לתוך הבקבוק, ואין יוצרים בכך כלי, ולכן הדבר מותר.