חלומות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/11/09 18:20 ז בכסלו התשע

שאלה

ערב טוב

הבן שלי בן 4.5 חולם חלומות רעים כימעט כל לילה ומתעורר בבכי מהחלום.

בדקתי את המזוזות בבית ושמתי לו תהילים בכרית אך החלומות ממשיכים מה אפשר לעשות? ולמה זה בכלל קורה לילד קטן?

בברכה ותודה מראש

תשובה

בס"ד
שלום רב,
בני אדם שונים זה מזה. גם הילדים. לכל אדם אופי ונטיות אחרות. לנטיות ולכשרונות הללו יש השפעות מכבידות והשפעות מועילות.
התפקיד שלנו: לזהות את הנטיות ולכוון עצמנו לפעולה שתפיק את התועלת המרבית.
לדוגמא יש אנשים עם קשיים בקשב וריכוז. כשהם לומדים בבית ספר מאוד קשה להם לשבת במקום אחד ולהקשיב שעות לדברי המורים. אבל אם אנשים כאלה מוצאים את מקומם הנכון כמבוגרים, אז הם הופכים להיות אנשי עשיה או אמנים ויש להם תרומה אדירה לחברה ולעצמם.
לילד שלך יש כנראה אישיות מאוד רגישה. הוא מאוד מודע לעצמו. אלו נטיות שמביאות לידי ביטוי פחדים ודאגות בצורה של חלומות רעים ובכי בלילה.
מצד שני ילד כזה יכול לפתח כשרונות של יצירה רגשית: בהמשך יוכל להיות משורר או יוצר, הוא יהיה אדם רגיש לקשיים ולכאבים של הזולת.
התפקיד שלך כאמא - להקשיב למצוקות הרגשיות שלו - להיות הכתובת שהוא משתף אותה בחויות הרגשיות שהוא עובר, ובתוך כך לסייע לו להתחזק ולהתגבר על הפחדים.
את יכולה להציע לו לצייר את מי שמפחיד אותו, ולצייר את מי שמגרש אותם. את יכולה לעשות איתו ביחד הצגה על הדברים המפחידים ועל הדרך ששניכם מגרשים את הדברים המפחידים.
את צריכה לתת לו להרגיש שאת איתו ואת תומכת ומחזקת אותו - מעניקה לו חום, אהבה, ומתוך כך כוח לגרש את כל הדברים המפחידים.
ודאי אפשר וצריך בתוך מסכת זו לחזק את האמונה בד' ובשמירתו. אפשר ללמד את הילד לומר 'שמע ישראל' ולומר אתו יחד לפני השינה.
כשאת מוסרת לו ספר תהילים לשמירה – תשתפי אותו בדבר, תסבירי לו מה את עושה ומדוע, ומה כוחו של הספר הקדוש.
גם את בדיקת המזוזות תעשי יחד אתו. תסבירי לו שהמזוזה מזכירה לנו שד' מגן על המתגוררים בחדר.
אם כל אלו לא יעזרו, והפחדים ימשכו ויטרידו מאוד, כדאי להתיעץ עם פסיכולוג וכד'