חכמה בינה ודעת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/07/11 21:54 כד בתמוז התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב.

הייתי רוצה להבין (לנסות לפחות, עד כמה שאפשר) מה זה 'חכמה בינה ודעת'. מה זה כל אחד מהם, ומה ההבדלים ביניהם... אני יודע שזה משהו מאוד גדול שמסובך להסביר כאן 'על רגל אחת', אבל אשמח לקבל תשובה מפורטת ככל האפשר.

תודה רבה!

תשובה

ב"ה

שלום.
זה מושג רחב ויש לו כמה וכמה עומקים .

עיין תחילה במילון אבן שושון.
ועיין ספר שמות פרק לא פסוק ג על בצלאל.
ועיין אח"כ ב"מאור ושמש" על החומש בפרשת נוח שמדמה את החב"ד לאבות .
ואח"כ עיין היטב בפסוק במשלי פרק ג

" ה ' [בְּחָכְמָה] יָסַד אָרֶץ כּוֹנֵן שָׁמַיִם [בִּתְבוּנָה] [בְּדַעְתּוֹ] תְּהוֹמוֹת נִבְקָעוּ וּשְׁחָקִים יִרְעֲפוּ טָל " .
ובמפרשים שם.

ולאחר כל זה אומר לך את הפירוש הפשוט .
[חכמה] זה הידע.(החומר)
[בינה] זה להבין דבר מתוך דבר.
[דעת] זה הידיעה שנוצרת כתוצאה של חיבור בין החכמה לבינה. לחיבור הזה קוראים דעת.

ויהי רצון שנזכה ל "כִּי מָלְאָה הָאָרֶץ [דֵּעָה אֶת ה' ]כַּמַּיִם לַיָּם מְכַסִּים"

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.