חיתוך ביצה בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 04/08/13 08:51 כח באב התשעג

שאלה

שבוע טוב. יש לי 3 נסיכים מדהימים בני 4 ומטה ואני בשבוע 40.. לפני לידה.. כל יום שבת אנחנו לא מסכימים על הלכה בנוגע לאוכל..:

הילדים שלי מאוד קטנים..אני שמה להם בצלחת: רקס עגבניות,ביצה וג'חנון.. לפי דעתי סיכון לתת לילד קטן לאכול ביצה שהיא לא חתוכה או ג'חנון אז אני חותכת להם ל-8 את הביצה ושמה בתוך הרסק.. בעלי ממש מתרגז עליי ומקלל וממש משתגע ויומיים לא מדבר איתנו ולא מתייחס בכלל לילדים הכל בעצבים.. (זה על בסיס קבוע) הוא לא ישאל את הרב שלו ולא יפתח ספר עם מותר או אסור.. חשוב לציין שהוא נורא מקפיד עליי בנוגע לדת, כיסוי ראש, ותורה.. אבל הוא עצמו אינו הולך לתפילות בבית כנסת ולא בבית.. ממש רחוק מזה..

הוא טוען שאסור בכלל לערבב ביצה עם רסק או ג'חנון עם רסק!!

בבקשה תפתרו לי את הבעיה הזאת.. האם מותר או אסור?

מאמא שכבר מתייאשת מהדת בצורה מחריפה!! תודה רבה לכם..

תשובה

שלום!

ראשית כל, הכי חשוב שתפנו לייעוץ נישואין, כי המצב בבית בודאי לא יכול להמשך כפי שאת מתארת.

לגבי השאלה ההלכתית, אין שום איסור לחתוך ביצה בשבת מכמה טעמים:

1) אין איסור טחינה אלא בגידולי קרקע (שו"ע או"ח שכ"א, ט').

2) בחתיכת ביצה לשמונה חלקים מדובר בחתיכות קטנות, ואפילו לחתוך ירק לגודל כזה מותר (שו"ע או"ח שכ"א, י"ב - "המחתך את הירק [דק דק ] חייב משום טוחן").

3) בחתיכה מיד לפני האוכל מותר אפילו לחתוך ירק (שם ברמ"א ובב"י).

בערבוב הביצה או הג'חנון עם הרסק איני רואה שום סיבה לאסור.

ובכל אופן כעס הוא בוודאי איסור חמור מהתורה.

אכתוב כמה מקורות ממה שהפליגו רבותינו על זה, אף שוודאי דבר פשוט הוא ולא נצטרך אלא לעורר:

א. בזוהר הקדוש (רעיא מהימנא ג' קרח קע"ט) נאמר: "כל הכועס כאילו עובד עבודה זרה", ובדומה לזה בגמרא שבת קה:.

ב. באיגרת הרמב"ן: "הכעס היא מידה להחטיא בני אדם, וכל אמרו רבותינו ז"ל: כל הכועס כל מיני גיהנום שולטים בו".

ג. הרמב"ם בהלכות דעות פרק ב' הלכה ג': "הכעס מידה רעה היא עד למאוד, וראוי לאדם שיתרחק ממנה עד לקצה האחר. וילמד עצמו שלא יכעס ואפילו על דבר שראוי לכעוס עליו... אמרו חכמים הראשונים: כל הכועס כאילו עובד עבודת כוכבים, ואמרו שכל הכועס, אם חכם הוא - חכמתו מסתלקת ממנו, ואם נביא הוא - נבואתו מסתלקת ממנו, ובעלי כעס אין חייהם חיים. לפיכך ציוו להתרחק מן הכעס עד שינהיג עצמו שלא ירגיש אפילו לדברים המכעיסים. וזו היא הדרך הטובה ודרך הצדיקים הן עלובין ואינן עולבין, שומעים חרפתן ואינם משיבים".

לכן ראשית כל פני לייעוץ נישואין כדי שיחזיר את השלום והאהבה הראויה לשכון ביניכם.

בהצלחה!