חטאים ומצוות לפני בר מצווה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/09/10 15:37 יב בתשרי התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב !

האם זה נכון שהחטאים והמצוות שילד עושה לפני בר המצווה שלו הם לא עליו אלא על אביו ?

אם כן מדוע?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

החטאים של קטן שלא התחייב בתורה ומצוות הם לא עליו ולא על אביו. מפני שהילד לא בוגר לקבל אחריות על מעשיו הוא לא נענש על מעשיו, גם לא אביו.

עם זאת מוטלת על האב אחריות לחנך את בנו ואם התרשל בכך אפשר שהוא נענש על שהתרשל בחינוך בנו לכן נהוג לברך בבר המצווה של הבן: "ברוך שפטרני מעונשו של זה".

אם הבן פוגע או מזיק באופן ממשי למישהו. אם הוא לדוגמא שובר חלון אצל השכנים - במקרה כזה אביו צריך לשלם - זה לא עונש זה פיצוי למי שנזק על ידי בנו.