חובת תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/02/13 08:05 כג בשבט התשעג

שאלה

כבוד הרב שלום רב.

לבתי בת ה-16 יש חיידק בקיבה שחלק מהסימפטומים שלו הם, כאבים בשעות המוקדמות של הבוקר המלווה לרוב בבחילה ולפעמים בהקאות, הכאב לפעמים מעיר אותה משנתה בלילה, ותחושת עייפות וחולשה.

בבקרים שהחיידק תקף בתי לא הלכה לרוב לבית הספר, בית הספר דורש ממנה להגיע בשבע בבוקר לתפילה.

שאלתי האם מבחינה הלכתית אפשר לפתור את בתי מתפילה בבוקר כך שתגיע לביה"ס בשמונה בבוקר.

נסיון העבר הראה שאם היא קמה מוקדם עם כאביים ונתנו לה לישון עוד חצי שעה-שעה הכאב נעלם.

תודה ושבוע טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה ההלכתית שולית לעומת שאלת ההתנהלות המתוקנת של בית הספר.
נראה שקשה להנהלת בית הספר לוותר לבתכם על דברים שהנערות האחרות נדרשות, ודאי גם האחרות מתקשות לקום מוקדם כדי להגיע בשעה 7.
אפשר שיש הרבה בקשות מצד הורים לוותר לבת שלהם על הדרישה להגיע למקום בשעה 7, ובית הספר חושש שויתור לאחת יביא למפולת בעקרון של תפילה לפני הלימודים.
אני ממליץ לכם לקבל אישור רפואי מוסמך על הקשיים של בתכם, הדבר יאפשר גם לבית הספר לומר שהם מתחשבים בה בגלל קשיים אוביקטיבים וזה לא פותח שום פתח לפניות של הורים אחרים.
מכל מקום, מצד ההלכה יש לכך פתרונות פשוטים וקלים:
כל התפילה אצל נערות נמשכת כרבע שעה עד עשרים דקות, אפשר שהיא תגיע לבית הספר בשמונה ואז תתפלל (מכסימום תאחר לשעור הראשון...).
מי שמתפללת פעם אחת ביום יכולה לומר בבקר ברכות השחר וקריאת שמע ולהתפלל עמידה במנחה במקום בשחרית.