חובת הלבבות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/10/12 17:46 ח בחשון התשעג

שאלה

מה הכוונה בחובת הלבבות שער הביטחון- בבעל ה"כימיא"?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המשך המשפט מסביר למה כוונתו:
"בעל האלכימיה"
"הוא היודע להפוך הכסף לזהב, והנחושת והבדיל לכסף על ידי חכמה ומעשה".

בימי הביניים היתה סברה שיש דרך להפוך כסף לזהב ולהפוך נחושת ובדיל לכסף.
על פי אמונה זו יש דרך קלה להתעשר.
באותה תקופה היו אנשים שהקדישו מאמצים גדולים להגיע לכך (כמובן לא הצליחו - אבל את זה רבינו בחיי לא ידע מראש).

רבינו בחיי מעלה תופעה זו כדי להציג את גודל הבטחון בד'. הוא משווה זאת לגודל הבטחון אצל מי שיגיע להישג האלכימאי ויהיה לו שפע של עושר בלי מאמץ גדול:
"שהבוטח באלוהים יביאהו ביטחונו לפנות את לבו מענייני העולם, ולייחד לבבו לענייני העבודה, ויהיה דומה במנוחת נפשו ורוחב לבו ומעוט דאגתו לענייני עולמו לבעל האלכימיה, והוא היודע להפוך הכסף לזהב, והנחושת והבדיל לכסף על ידי חכמה ומעשה".

רבינו בחיי ממשיך שם לטעון שלבטחון בד' יש עשר יתרונות על פני האלכימאי.