זמני תפילה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/01/02 12:15 ט בשבט התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב, ותומ"ר על הזמן והעשייה הראויים להערכה.

לפעמים, קורה ואדם אינו נרדם מיד, ונוצר מצב שאדם הולך לשרותים בשעות הקטנות של הלילה, או שהאדם מתעורר באמצע הלילה והולך לשירותים, או לאכול ולשתות משהו.

בהתייחס לברכת 'המפיל', איך צריך לנהוג לאחריה, במצבים הנ"ל, וכן בכלל - אם לא נרדמים, או במידה ומתעוררים באמצע הלילה. האם צריך לברך שוב המפיל? האם ניתן לאכול? וכן האם מותר לברך על ברק ורעם, וכד'.

ושאלה נוספת, ברשותך:

חייל שמכורח המציאות קם הרבה לפני עלות השחר, כיצד ינהג באכילה ושתייה, ובכלל, במידה ואינו יכול להתפלל (זמן הנחת תפילין, וק"ש עדיין לא הגיע).

שאלה אחרונה, ברשות כבוד הרב:

עד מתי מותר להתפלל תפילת שחרית (כמובן שהכוונה הינה לשמונה-עשרה), לכתחילה ובדיעבד.

תודה מראש לכבוד הרב.

וכן, רציתי להוסיף - שכל העוסקים בצרכי ציבור ואמונה - הקב"ה ישלם שכרם. אשרייך.

תשובה

בס"ד

1- אנחנו נוהגים לברך ברכת "המפיל" בלי שם ומלכות בגלל הבעיות שהעלת בשאלתך, אבל כעקרון אם נפלה על אדם שינה אחרי ברכת המפיל והוא קם אחר כך מכל סיבה שהיא - הוא יכול לעשות כרצונו, לאכול, לשתות, להתפנות, או ללמוד תורה.
2- אם לא נרדם אחרי ברכת המפיל - ישאר במיטתו ויחשוב בדברי תורה או יאמר "קריאת שמע" מתחילתה לסופה כמה פעמים, או יעשה את חשבון הנפש של היום או החודש האחרון מה תיקן ומה קילקל ומה צריך לעשות מחר ומה בימים הבאים. בקיצור "חשבוןנפש".
3- המתעורר באמצע הלילה ורוצה לברך כל ברכה שהיא - צריך ליטול ידיו קודם לכן.
4- המתעורר באמצע הלילה - יטול ידיו ויברך כל ברכות השחר ובעיקר ברכות התורה וילמד. יש מברכים ברכות השחר רק בבוקר - בכל מקרה יברך ברכות התורה קודם שלומד תורה.
5- לכתחילה יקרא ק"ש ויתפלל בנץ החמה. לא התפלל בנץ - יקדים כל מה שאפשר וישתדל לסיים ק"ש לפני סוף רבע היום מעלות השחר.
לא סיים אז - יכול לקרוא ק"ש בברכותיה עד שליש היום. אחר כך יקראנה בלי ברכה.
בהגיע זמן מנחה - אי אפשר להתפלל תפילה שחרית.