''ותן שכר..''

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/01/10 09:50 יא בשבט התשע

שאלה

שלום לכבוד הרב.

יש לי שאלה לגבי ברכת על הצדיקים בתפילת שמונה עשרה. על המילים "ותן שכר טוב לכל הבוטחים בשמך באמת..". כבר נאמר בפירוש רש"י (שמות ו, ב)"ויאמר אליו אני ה'" - נאמן לשלם שכר טוב למתהלכים לפני.

אז למה אנחנו צריכים לבקש מהקב"ה לשלם שכר טוב? מה הפשט?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
ההסבר לפי הפשט קשור לשורה הבאה בתפילה: "לא נבוש כי בך בטחנו" - אנחנו מבקשים שלא יהיה חילול ד' בעולם (גם אם הצדיקים לא יזכו לשכר טוב הם יקבלו זאת באהבה) אבל הרשעים יאמרו: "הנה הם בטחו בד' והוא נטש אותם" לכן, כדי למנוע חילול ד', אנחנו מבקשים שכולם יראו את השכר שהצדיקים זוכים לקבל.

עם זאת יש להבין שהשכר האמיתי הוא רוחני: 'שכר מצוה - מצוה'. לכן - 'שכר טוב לכל הבוטחים בשמך באמת' הוא לזכות להתקרב אל ד', להמשיך לעשות מצוותיו במסירות, בשמחה ובהתלהבות.

בתפילה אנחנו מזכירים הרבה דברים ידועים - אבל בזמן התפילה אנחנו לא מזכירים אותם רק לעצמנו אלא הם עולים בהקשר של פניה אל ד', אנחנו אומרים לד': אתה = "מחיה המתים"; אתה = "מרבה לסלוח"; אתה = "גואל ישראל" - כך גם בברכה כאן: אתה = "תן שכר טוב לכל הבוטחים בשמך באמת... משען ומבטח לצדיקים".